Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Συμβολή του Λευτέρη Στολτίδη Πολιτικού Μηχανικού υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Δήμου Παύλου Μελά στην Διαμόρφωση του προγράμματος της Κίνησης

Το περιβάλλον ειναι πρωταρχική έγνοια μας
του Λευτέρη Στολτίδη
Σε μια εποχή γενικότερης κοινωνικής εξαθλίωσης με 1.500.000 ανέργους και την όλο και μεγαλύτερη διεύρυνση των στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας που αγγίζουν το όριο της φτώχιας, το να ασχολείται κάποιος με θέματα περιβάλλοντος φαντάζει κάπως σαν…. πολυτέλεια.
Είναι όμως έτσι; Ασφαλώς όχι!
Το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικότερο απ΄ότι φαντάζεται κανείς, ακόμη και σ΄αυτές τις συνθήκες ένδειας τις οποίες βιώνουμε σήμερα. Μάλιστα η προστασία του και η ανθρωποκεντρική διαμόρφωσή του γίνεται πιο επιτακτική.
Η περιοχή μας, που είναι μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, έχει συγχρόνως την δυνατότητα, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και κυρίως με μια αποφασισμένη διοίκηση, διεκδικητική- μαχητική, μαζί με την παράλληλη κινητοποίηση των πολιτών του Δήμου μας, να ανατρέψει την υφιστάμενη κατάσταση και να αναβαθμίσει ριζικά το περιβάλλον της περιοχής μας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, άμεσοι στόχοι μας είναι:     
1.Η υπεράσπιση με κάθε μέσο των ελεύθερων χώρων όπως τα πρώην στρατόπεδα Π.Μελά και Καρατάσιου, του ΑΓΝΟ και όλων των άλλων ακόμη αδόμητων κοινόχρηστων χώρων της περιοχής. Πάγια θέση μας για τα πρώην στρατόπεδα είναι η δημιουργία πάρκων υπερτοπικής σημασίας, με υψηλή βλάστηση, με παράλληλη αξιοποίηση των υφιστάμενων κτισμάτων για πολιτισμό και άλλες ήπιες δραστηριότητες με κοινωνική συμμετοχική διαχείριση. Απαραίτητη προϋπόθεση η κατάργηση του Ν.2745/1999 , που μέσω ειδικής υπηρεσίας που δημιουργεί επιτρέπει την δόμησή τους με οποιεσδήποτε χρήσεις κρίνει αυτή. Απόκρουση του περάσματος των πρώην στρατοπέδων στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ και του ξεπουλήματός τους σε ιδιώτες με στόχο πάλι την δόμησή τους. Ο στόχος αυτός προωθείται από την συγκυβέρνηση και θα ψάξει φιλικά προσκείμενες διοικήσεις δήμων(ομογάλακτους) για την πραγματοποίησή του.
2. Έλεγχος των υπέργειων υδάτων και ανάπτυξη δικτύου ελέγχου του υδροφόρου ορίζοντα στην ήδη επιβαρημένη ευρύτερη περιοχή σε συνεργασία με πανεπιστημιακές σχολές της Θεσσαλονίκης.
3.Εκμετάλευση του υγρού στοιχείου, όπου είναι δυνατόν, για την αισθητική και περιβαλλοντική διαμόρφωση του τοπίου της περιοχής.
4. Μέγιστη δυνατή ενοποίηση ή επικοινωνία των ελεύθερων χώρων πρασίνου μεταξύ τους.
5. Φραγμός στη λειτουργία της φαραονικής εγκατάστασης του ΣΜΑ στην δημοτική ενότητα της Ευκαρπίας.
6. Εναλλακτική διαχείριση  των στερεών αποβλήτων με διαχωρισμό στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.λ.π.(βλ. σχετική συμβολή Δουίτση στην ιστοσελίδα της Δημοτικής μας Κίνησης).
7. Δημιουργία μοντέλων εναλλακτικής διαχείρισης  απορριμμάτων στις νεοενταγμένες, αδόμητες περιοχές του Δήμου που θα λειτουργήσουν σαν ζωντανά πρότυπα για όλο τον Δήμο.  
8. Φραγμός στην αδειοδότηση καύσης δευτερογενών αποβλήτων από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ με αποδεδειγμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.
9. Οριστική εξυγίανση του υπεδάφους της ΔΙΑΝΑ από τοξικά στοιχεία που εμπεριέχει.
10. Περιβαλλοντική αναβάθμιση ανά γειτονιά με άμεση συνεργασία δήμου και πολιτών.

Πολίχνη 07/04/2014                                         Λευτέρης Στολτίδης

ΥΓ. Για όλα τα προαναφερθέντα σημεία, καθώς και άλλα μη συμπεριληφθέντα, υπάρχουν σχετικές αναλύσεις προτάσεων που λόγω του περιορισμένου χώρου δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν διεξοδικότερα.          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ