Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Συμβολή του Δουίτση Χρήστου, Χημικού Μηχανικού υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Δήμου Παύλου Μελά στην Διαμόρφωση του προγράμματος της Κίνησης

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Μόνο το 16% των σκουπιδιών ανακυκλώνεται στη χώρα μας ενώ στη Γερμανία ανακυκλώνεται το 65%, ενώ υπολογίζεται ότι αναλογούν περίπου 503 κιλά σκουπιδιών ανά Έλληνα κάτοικο, ετησίως.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2012, στις χώρες της ΕΕ, το 42% των επεξεργασμένων αστικών αποβλήτων είτε ανακυκλώθηκε, είτε κομποστοποιήθηκε (27% και 15% αντιστοίχως), το 34% ενταφιάστηκε και το 24% αποτεφρώθηκε.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στην ΕΕ, όσον αφορά την ταφή των απορριμμάτων, μετά τη Ρουμανία (99%), τη Μάλτα (87%), την Κροατία (85%) και τη Λετονία (84%).
Τα υψηλότερα ποσοστά επεξεργασίας αστικών αποβλήτων στην ΕΕ (ανακύκλωση ή κομποστοποίηση) καταγράφονται στη Γερμανία (65%), στην Αυστρία (62%), στο Βέλγιο (57%) και στην Ολλανδία (50%). Όσο αφορά στην αποτέφρωση αποβλήτων, τα μεγαλύτερα ποσοστά, σημειώνονται στη Δανία και τη Σουηδία (52%), στην Ολλανδία (49%), στο Βέλγιο (42%) και στο Λουξεμβούργο (36%).

Το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που προωθεί η κυβέρνηση και η τρόικα  είναι παρωχημένο και προωθεί εγκαταστάσεις μονάδων μεγάλης κλίμακας, για την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων με σκοπό τη παραγωγή ενέργειας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην καύση. Αυτή η μέθοδος είναι καταστροφική για το περιβάλλον .
Ο στόχος του μνημονιακού σχεδίου είναι να  να τρέξουν οι  ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου και ιδωτικού τομέα) χωρίς πολλά πολλά  εμπόδια    τις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας  και να ολοκληρωθεί έτσι η  παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Πρέπει να  δεσμευτούν  οι τελευταίοι διαθέσιμοι  πόροι  του ΕΣΠΑ για την επιβολή εισαγόμενων τεχνολογιών  προς  όφελος των ίδιων των δανειστών της χώρας  και των επιχειρηματικών συμφερόντων  που εκπροσωπούν. Προωθούν  μια  μπίζνα, επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων, αντιπεραβαλλοντική, αντιλαϊκή και επιζήμια  για την κοινωνία,  που όπως η ίδια η ΕΕ  δηλώνει αντιβαίνει ακόμη και στις δικές  της συστάσεις  και  δεν έχει προοπτική επιτυχίας. (ηΈκθεση με αριθμό 20 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2012 θέτει σε αμφισβήτηση τη χρηματοδότηση υποδομών επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων.)

Η υλοποίηση του παρωχημένου σχεδίου , θα επιφέρει
  • περιβαλλοντική υποβάθμιση(υποσκάπτονται η πρόληψη, η διαλογή στην πηγή)
  • αύξηση  των δημοτικών τελών (τα λεγόμενα 'επενδυτικά ρίσκα'ειναι ανύπαρκτα  τον λογαριασμό τον φορτώνουν στους δημότες)
  • πιθανές απολύσεις στους ΟΤΑ.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετατρέπεται σε εργαλείο εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Μιλάμε ουσιαστικά για Τοπική Αυτοδιοίκηση-εισπρακτικό μηχανισμό στην υπηρεσία επιχειρηματικών συμφερόντων, που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν το δημόσιο πλούτο και τα λαϊκά εισοδήματα και με τη διαχείριση των απορριμμάτων, εκτοξεύοντας στα ύψη τα δημοτικά τέλη.
Πρόταση
Η Ριζοσπαστική Κίνηση προτείνει ένα ριζικά νέο σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων που είναι σύγχρονος και φιλικός στο περιβάλλον. Ο σχεδιασμός αυτός εδράζεται στη σύγχρονη περιβαλλοντική αντίληψη περί ολοκληρωμένης πρόληψης και ελέγχου της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην πηγή.  Σύμφωνα με την αντίληψη αυτή η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνεται με βάση τους ακόλουθους άξονες προτεραιότητας:

  • Πρόληψη και μείωση της παραγωγής απορριμμάτων στην πηγή
  • Επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση υλικών μέσω της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή
  • Διαχωρισμός επικινδύνων αποβλήτων και ξεχωριστή επεξεργασία τους
  • Υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων

Η αντίληψη αυτή μπορεί να πάρει σάρκα και οστά εύκολα και χωρίς μεγάλο κόστος. Για το λόγο αυτόν η Ριζοσπαστική Κίνηση έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο αποτελεί και δέσμευση, και  παρατίθεται  συνοπτικά παρακάτω:

  • Κατάρτιση συγκεκριμένου σχεδίου με συγκεκριμένους στόχους στο Δήμο για την προώθηση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης  και της ελαχιστοποίησης των σύμμεικτων απορριμμάτων. Συντονισμός των δημοτικών υπηρεσιών με όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την προαγωγή της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Να επενδύσουμε στη νέα γενιά. Υλοποίηση διαρκούς συστηματικής καμπάνιας ενημέρωσης των δημοτών στην οποία θα συμμετέχουν οι δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες
  • Επέκταση των προγραμμάτων διαλογής στην πηγή (χαρτί, πλαστικό αλουμίνιο, γυαλί) με υποχρεωτική συμμετοχή υπηρεσιών, σχολείων και επιχειρήσεων και πλήρης ανάπτυξη του συστήματος των 4 κάδων για διαλογή στην πηγή.
  • Ενημέρωση, προβολή και παροχή εξοπλισμού οικιακής κομποστοποίησης. Ανάπτυξη της κομποστοποίησης σε οικιακό, επιχειρησιακό και δημοτικό επίπεδο Ξεχωριστός κάδος για τη συλλογή των οργανικών που θα οδηγούνται σε μικρές εγκαταστάσεις κομποστοποίησης.
  • Δημιουργία σημείων συλλογής των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης που να είναι εύκολα προσβάσιμα στους δημότες
  • Δημιουργία Πράσινων Σημείων συγκέντρωσης υλικών προς επαναχρησιμοποίηση - ανακύκλωση σε κάθε Δημοτική Ενότητα
  • Κίνητρα προς τον πολίτη για τη συμμετοχή στα συστήματα διαλογής στην πηγή και εναλλακτικής διαχείρισης
  • Προγράμματα χωριστής συλλογής ειδικών αποβλήτων με υποχρεωτική συμμετοχή των επιχειρήσεων

Για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού προβλέπονται οι ακόλουθες εγκαταστάσεις:

  • Κέντρα συγκέντρωσης και μεταφοράς προδιαλεγμένων ανακτήσιμων και ανακυκλώσιμων υλικών συνδεδεμένων με δίκτυα εμπορικής τους διάθεσης ή και με Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ)
  • Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ),ανακυκλώσιμων και σύμμεικτων, πολλαπλών λειτουργιών σε άμεση σύνδεση με Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και ΣΕΔ
  • Μονάδα επεξεργασίας για την περαιτέρω ανακύκλωση και κομποστομποίηση, η οποία θα τροφοδοτείται από την ολοένα μειούμενη συλλογή σύμμεικτων αποβλήτων
  • Εγκατάσταση εναλλακτικής διαχείρισης και τοπικής αξιοποίησης αδρανών υλικών από απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων
  • Τα υπολείμματα της διαχείρισης απορριμμάτων (5-10%) θα οδηγούνται στο ΧΥΤΥ Μαυρορράχης

Οι εγκαταστάσεις αυτές θα είναι μικρού μεγέθους, χαμηλής όχλησης, απλού μηχανολογικού εξοπλισμού και θα μπορούν να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας. Λέμε όχι στη δημιουργία ΣΜΑ ή οποιασδήποτε άλλης εγκατάστασης με φαραωνικές διαστάσεις. Η μικρή τους κλίμακα τις καθιστά εύκολα διαχειρίσιμες από τις υπηρεσίες του δήμου και ελέγξιμες από τους δημότες.

Οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να έχουν πολλές παράπλευρες λειτουργίες όπως: συγκέντρωση ανακυκλώσιμων-ανάκτηση-διάθεση υλικών, παραγωγή κομπόστ, επεξεργασία σύμμεικτων, αξιοποίηση αδρανών, επισκευή-διάθεση επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών και ανταλλακτικών.

Οι εγκαταστάσεις αυτές σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνουν μονάδες καύσης ή μονάδες παραγωγής δευτερογενών καυσίμων. Λέμε όχι στην καύση απορριμμάτων ή δευτερογενών καυσίμων που προέρχονται από αυτά, καθώς μια τέτοια τεχνική εκλύει στο περιβάλλον επικίνδυνες και τοξικές ουσίες (διοξίνες, φουράνια) υψηλής πτητικότητας. Ιδιαίτερα όταν τέτοιες εγκαταστάσεις εγκαθίστανται δίπλα σε κατοικήσιμες περιοχές αποτελούν άμεση απειλή της δημόσιας υγείας.

Τέλος, προασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων και είμαστε αντίθετοι σε οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίηση (εργολαβίες, ΣΔΙΤ κ.ά) αυτού του τομέα.
ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα υψηλή και είναι ο λόγος που σταθερά κατατάσσεται στις πλέον ρυπασμένες ευρωπαϊκές πόλεις. Ζούμε σε μια περιοχή όπου δύο στις τρεις ημέρες υπάρχει υπέρβαση στη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στην περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη Δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ στο Δήμο μας το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς διασχίζεται από την οδό Λαγκαδά (Βόρεια πύλη εισόδου στη Θεσσαλονίκη) και την Περιφερειακή οδό και φιλοξενεί ιδιαίτερα ρυπογόνες εγκαταστάσεις (τσιμεντοβιομηχανία, ασβεστοποιεία).

Η κατάσταση αυτή χειροτέρευσε τα τελευταία χρόνια με την απάνθρωπη μνημονιακή πολιτική της επιβολής βαριάς φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, γεγονός που οδήγησε χιλιάδες συμπολίτες μας λόγω ενεργειακής φτώχειας να καίνε στερεά καύσιμα (ξύλα, πέλετ κλπ). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιπλέον δραματική αύξηση στις εκπομπές μικροσωματιδίων, τα οποία προκαλούν αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Πρόταση
Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόσφατη αδειοδότηση της τσιμεντοβιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ», που της επιτρέπει την καύση απορριμμάτων και άλλων ανεξέλεγκτων «εναλλακτικών» καυσίμων, επιπρόσθετα της χρήσης ως καυσίμου του ρυπογόνου πετ-κωκ μέχρι τώρα, με αποτελέσματα που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η χωροθέτηση του γιγαντιαίου ΣΜΑ στη Νέα Ευκαρπία, η πρόσφατη αδειοδότηση για καύση «εναλλακτικών» καυσίμων του «ΤΙΤΑΝ» και η άμεση συσχέτισή τους καταδικάζουν την ατμόσφαιρα του δήμου μας σε διαρκή ρύπανση με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους δημότες μας.

Η Ριζοσπαστική Κίνηση  συντάσσεται με τα κινήματα των δημοτών ενάντια στο γιγαντιαίο ΣΜΑ Ν. Ευκαρπίας και την καύση απορριμμάτων από τον «ΤΙΤΑΝ».
Δεσμεύεται να:
  • Αναδείξει και να συνδράμει τον δίκαιο αγώνα των πολιτών
  • Παλέψει για το σταμάτημα των εργασιών κατασκευής του φαραωνικού ΣΜΑ
  • Απαιτήσει την ανάκληση της αδειοδότησης του «ΤΙΤΑΝ» για καύση απορριμμάτων και  πετ-κώκ.
  • Διεκδικήσει την εγκατάσταση και λειτουργία και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δημοσιοποίηση των μετρήσεων στο διαδίκτυο. Συμμετοχή του Δήμου στον περιβαλλοντικό έλεγχο και παρακολούθηση των πηγών ρύπανσης της περιοχής(ΤΙΤΑΝ, ασβεστοποιεία, κλπ). Εκπόνηση επιδημιολογικών ερευνών για την εκτίμηση των επιπτώσεων στην υγεία των δημοτών από την ρύπανση της περιοχής.
  • Πιέσει τη ΔΕΠΑ για την επέκταση του δικτύου Φυσικού αερίου. Να συνδεθούν με φυσικό αέριο όλα τα δημόσια κτίρια, σχολεία και υπηρεσίες.

ΕΔΑΦΟΣ-ΥΠΟΓΕΙΑ ΥΔΑΤΑ

Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα η διαρροή διασταλλαζόντων υγρών από την παλιά χωματερή Δερβενίου, τα οποία μέσω παρακείμενου ρέματος και αφού πρώτα μόλυναν το υπέδαφος και τα υπόγεια ύδατα κατέληγαν στον Θερμαϊκό.
Είναι γνωστή επίσης και η περίπτωση της ΔΙΑΝΑ, η οποία μετά την διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας άφησε κληρονομιά στις επόμενες γενιές μερικούς τόνους τοξικών αποβλήτων, τα οποία ακόμη δεν έχουν απομακρυνθεί εξολοκλήρου από τις εγκαταστάσεις.
Τα παραδείγματα αυτά είναι ενδεικτικά της εγκληματικής αμέλειας που επιδείχτηκε και εξακολουθεί να επιδεικνύεται στα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και που αφορούν άμεσα το Δήμο μας.
Πρόταση
Η Ριζοσπαστική Κίνηση δεσμεύεται για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος  με ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση αντίστοιχων ζητημάτων, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τους φορείς της πολιτείας και με γνώμονα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.    

ΔΟΥΪΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Χημικός Μηχανικός-ΜΔΕ στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη 

Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Δήμου Παύλου Μελά 

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ