Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Είμαστε στο Εμείς και όχι στο Εγώ.




Είμαστε στο Εμείς και όχι στο Εγώ.

Μια άλλη παράταξη. Μια άλλη πρόταση, για τη διοίκηση του Δήμου.







Γυρνώ στις γειτονιές με τους φίλους και ακολουθώ το δρόμο της γνωριμίας με τους ανθρώπους,τις γειτονιές, τα προβλήματα. Οι άνθρωποι, άλλοι ζεστοί, άλλοι αδιάφοροι,  αλλά οι πιο πολλοί επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι.
Με ρωτούν πολλοί ποιος είμαι, ποιο κόμμα με στηρίζει, ποιοι  άνθρωποι είναι μαζί μου, τη γνώμη μου, τα σχέδια μου για την πόλη. Κάποιοι με ξέρουν σαν αρθρογράφο του ΠΑΟΚ ή από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, κάποιοι άλλοι από τη γειτονιά ή κοινούς γνωστούς και συγγενείς στην περιοχή. Στην προσπάθεια αυτή νοιώθω ότι δεν είμαι μόνος μου, αλλά ότι αποτελώ μέρος μιας συ νολικής  προσπάθειας.
Γυρνώ και κοιτώ δίπλα μου,σκέφτομαι και πάλι τους ανθρώπους που με ανάδειξαν  στη συνέλευση της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών και τους φίλους από την Ελεύθερη Πόλη,με τους οποίους επιλέξαμε να συνεργαστούμε και καταλήγω  στο εξής:
«Είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ. Στο συλλογικό και όχι στο ατομικό»



Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση-πρόκληση, να θέσω την υποψηφιότητά μου και να βρεθώ επικεφαλής δημοτικής κίνησης.
Ναι έχει  μεγάλη σημασία για μένα που εκλέχθηκα μέσα από μια συλλογική διαδικασία να αναλάβω αυτό το καθήκον. Νοιώθω αυτή την ευθύνη και την αναλαμβάνω.
Είναι σημαντικό  για μένα,όχι μόνο  να δώσω επάξια την επερχόμενη αυτοδιοικητική μάχη με  την Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών , αλλά να βρω κοινό βηματισμό και  με άλλες συλλογικότητες, με άλλα  κινήματα, και πρόσωπα, ώστε να βρούμε αυτά που μας ενώνουν. Να μεγαλώσουμε το μέτωπο του “εμείς”  για την αλλαγή στον Δήμο και την τοπική κοινωνία.
Αυτόν τον αγώνα, δεν μπορώ, δεν επιθυμώ, ούτε θέλω, ούτε προσδοκώ,  να τον διεξάγω σαν  ένας ακόμα ηγετικός παράγοντας, “μοναδικός”  για τον τόπο. Αυτό εκτός του ότι είναι ασύμβατο με την προσωπικότητά μου,νομίζω, ότι δεν το έχει ανάγκη, ούτε ο τόπος,ούτε η χρονική συγκυρία, ούτε η κοινωνία. Αν αυτό το δρόμο ακολουθούν κάποιοι,  προσπαθώντας να ανεβάσουν την προσωπική τους αξία, πλάθοντας τον μύθο του ικανού, του φωτισμένου και του ειδήμονα και δείχνοντας  προκλητικά τα “ενσημα”που έγραψαν στον χώρο της αυτοδιοίκησης, αυτό καθόλου δεν με αφορά. Εξ άλλου, σημασία έχει το έργο, γιατί απ αυτό κρίνονται οι αιρετοί και δυστυχώς για αυτούς ,το έλλειμμα είναι τεράστιο.
Σήμερα βγήκαν στο σεργιάνι, προς άγρα ψήφων οι πεφωτισμένοι Δήμαρχοι, με όλες τις λύσεις στο τσεπάκι τους και οι τοπικοί παράγοντες που τους ακολουθούν  και μοιράζουν απλόχερα υποσχέσεις και εκδουλεύσεις. Δεν μιλάνε για πολιτική  μιλάνε για  ανεξαρτησία, δεν έχουν κομματικό παρελθόν,δεν έχουν σχέση με τις βάναυσες μνημονιακές πολιτικές, ούτε με τα κόμματα που τις εφαρμόζουν.Είναι άχραντοι, αμόλυντοι και καθαροί.
Αυτοί που δεν αντέδρασαν σε τίποτα, το παίζουν σήμερα  αντιστασιακοί και  κάποιοι μας λένε, οτι υψώνουν το ανάστημα.
Απευθύνονται στον κόσμο, σαν να να μην έχουν ευθύνη για τίποτα απ αυτά που συμβαίνουν  και σαν να μη γνωρίζουμε τις διαδρομές τους. Δεν κατάλαβαν, ότι πλέον δεν υπάρχουν  ιθαγενείς.
Οι παλιές «καλές»  εποχές της πελατοκρατίας και της παραγοντοκρατίας, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι πολίτες ακόμα και τώρα, που υποφέρουν και πλήττονται από την κρίση, έχουν αξιοπρέπεια, έχουν κρίση, έχουν μνήμη. Γνωρίζουν τους Δημοτικούς “άρχοντες”, γνωρίζουν τι έπραξαν,  τι παραμέλησαν και σε τι αδιαφόρησαν. Γνωρίζουν με τι συνθηκολόγησαν, γνωρίζουν αυτούς που συμμετείχαν στο παζάρι των μεταγραφών, με μοναδικό κριτήριο  να περισώσουν η να εξασφαλίσουν την αυτοδιοικητική τους ύπαρξη. Μερικοί μάλιστα, ξεπέρασαν  κάθε όριο, παραβίασαν τις κόκκινες γραμμές και βάφτισαν την τοποθέτηση τους στην απέναντι όχθη,  “πράξη αντίστασης”.Ε οχι, αυτό δεν θα το χωνέψουμε, ούτε εμείς, ούτε αυτοί που στο παρελθόν τους υποστήριξαν.


Το κριτήριο το δικό μας, είναι οι προτεραιότητες μας, οι πολιτικές που θα εφαρμόσουμε και οι δράσεις που θα αναπτύξουμε, για να αλλάξουν τα πράγματα.
Να αλλάξουν μαζί με την κοινωνία,  με την καθοριστική συμμετοχή της,  και την ουσιαστική συμβολή της, στην επίλυση των προβλημάτων και στην κάλυψη των αναγκών.
Να αμφισβητήσουμε, να ανατρέψουμε, να ξεπεράσουμε τις μνημονιακές πολιτικές που πνίγουν την αυτοδιοίκηση και περιχαρακώνουν τους ορίζοντες της.
Εμείς δεν μοιράζουμε υποσχέσεις. Εμείς καλούμε σε αγώνα για αλλαγή. Η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, δεν μπορεί να περιμένει.


Είμαστε στο εμείς, ξαναλέω στον εαυτό μου και πιστεύω, πως μόνο αν το εμπεδώσουμε ,θα κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης μέρας.
Γύρω μου ,πλάι μου, μπροστά μου,βρίσκω ανθρώπους που αναζητούν τη συλλογική έκφραση, τη δημοκρατία και τη δημιουργία. Βρίσκω ανθρώπους, που δε νοιάζονται για μικροταξίματα μιας δίμηνης εργασίας, ή μόνο για την επικάλυψη  μιας λακκούβας μπροστά στην πόρτα τους. Βρίσκω ανθρώπους , που έχουν τη γνώση, την αισθητική,τον πολιτισμό και νοιώθουν την κίνηση και την εξέλιξη της πόλης, μέσα από μικρά και μεγάλα θέματα όπως τα ζουν και τα αναπνέουν, στην καθημερινότητα τους .


Με αυτούς τους ανθρώπους, δεν μπορώ να είμαι στο ΕΓΩ. Με αυτούς τους ανθρώπους, θα φτιάξουμε ένα ΕΜΕΙΣ, πιο μεγάλο από όλα τα ΕΓΩ, που θέλουν να κυριαρχήσουν ξανά και ξανά.
Με αυτούς τους ανθρώπους, που προτάσσουν το συλλογικό, το “εμείς”, με αυτούς τους ανθρώπους, που βλέπουν το ατομικό συμφέρον μέσα από το συμφέρον της κοινωνίας, συντάσσομαι. Μαζί τους θα φτιάξουμε μια πόλη, που αξίζει ο πολίτης να ζει.
Ξέρουμε τι ουσιαστικό έχουμε να φέρουμε στην πόλη. Την ιδέα ότι κανένας δεν είναι μόνος, κανένας δεν είναι καταδικασμένος να ζήσει τα προβλήματα του και της  πόλης,κάτω από ένα βαρύ ΕΓΩ.
Θέλω να δώ την πόλη πραγματικά στο ΕΜΕΙΣ. Στο συλλογικό. Σε αυτό, που θα την κάνει παρέα, γειτονιά, ενότητα, αλληλέγγυα κοινότητα ανθρώπων και όχι σαν μεγαλοπρεπή και βαρύγδουπο προεκλογικό τίτλο. Αλλά σαν μια ουσία, που την υπηρετείς για το καλό και για την ευημερία όλων των πολιτών.
Οι άνθρωποι δημιούργησαν τις πόλεις, για να μπορέσουν να ζήσουν, όμως ο λόγος ύπαρξής των, δεν είναι απλώς η επιβίωση των ανθρώπων μέσα στις πόλεις, αλλά η ευδαιμονία των πολιτών.”  αυτά μας λέει ο Αριστοτέλης.



Η αγωνία και ο προβληματισμός,  είναι να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη, τις ιδέες και τα σχέδια μας για δουλειά, για προκοπή,  για αξιοπρεπή ζωή ,για ευημερία, αξιοποιώντας  το κάθε τι, με κάθε τρόπο.
Θέλουμε τον Δήμο Παύλου Μελά, μια κοινωνία Αλληλεγγύης, μια Πράσινη Πόλη, ένα Κύτταρο πολιτισμού και Δημιουργίας.
Ενώνουμε την θέληση μας και προχωράμε αποφασιστικά  μαζί, για την ανατροπή στο Δήμο.


Εμείς θα κερδίσουμε την μάχη.
Εμείς θα φέρουμε την ελπίδα.
Εμείς θα αλλάξουμε τον Δήμο.
Εμείς θα αλλάξουμε τις Ζωές μας.
Εμείς θα φέρουμε ένα καλύτερο Αύριο.
Εμείς έχουμε το πρόγραμμα. Έχουμε το σχέδιο.



Τάσος Σταμπουλής
Υποψήφιος Δήμαρχος Παύλου Μελά
Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ