Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Συμβολή του Ευθυμιάδη Κώστα, Οδοντιάτρου, μέλος του Τοπ. Συμβουλίου Σταυρούπολης, υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Δήμου Παύλου Μελά στην Διαμόρφωση του προγράμματος της Κίνησης


Η Ενίσχυση της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας θα δώσει σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία.

 Ευθυμιάδης Κώστας

Το πεδίο πολιτικής που αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας έχει επικρατήσει να αποτελεί προνόμιο της νεοφιλελεύθερης οικονομικής θεώρησης τα τελευταία χρόνια. Αποτέλεσμα της απουσίας εναλλακτικής διεκδίκησης υπήρξαν οι καταστροφικές πρακτικές  που κυριάρχησαν σε άλλους ευρωπαϊκούς κυρίως Δήμους με την ιδιωτικοποίηση χωρίς όρους  ακόμη και κοινωνικών αγαθών όπως το νερό.  Η πρόταση του προοδευτικού χώρου  για την ανάπτυξη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο σήμερα είναι επίκαιρη όπως ποτέ άλλοτε  και  μπορεί να δώσει διέξοδο και προοπτική σε όλα όσα  στερεί από την κοινωνία η νεοφιλελεύθερη συμπεριφορά που μπροστά στο απόλυτο υπερκέρδος αδιαφορεί παντελώς για τον άνθρωπο.
Δεν αρνείται κανείς μας πως το βασικό κίνητρο για την ίδρυση μιας ιδιωτικής επιχείρησης  είναι η δημιουργία πλούτου.  Δεν στοχοποιούμε την φιλοδοξία των πολιτών που θέλουν στα όρια της πόλης μας να αναπτύξουν επικερδείς δραστηριότητες. Το αντίθετο. Πρέπει να τους ενθαρρύνουμε.
Επιδιώκουμε όμως ως αυριανή διοίκηση του Δήμου να συνδράμουμε με τις δυνάμεις μας στην διευκόλυνση πρωτοβουλιών από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με δραστηριότητα στην περιοχή μας, που βασίζουν την δημιουργία του κέρδους τους σε άξονες όπως: ο σεβασμός στην ιστορία του τόπου και το περιβάλλον, ο σεβασμός στους ανθρώπους που συγκροτούν  την τοπική κοινωνία και τέλος  στον σεβασμό της νομιμότητας.
Η Δημοτική αρχή μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην  προσέλκυση και υποστήριξη υγιούς και νόμιμης επιχειρηματικότητας που έχει ως στόχο  τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς μας καθώς και των πολιτιστικών υποδομών μας δημιουργώντας ένα περιβάλλον αυξημένης επισκεψιμότητας  στον τόπο.
Προβάλλοντας με πρόγραμμα  και με συνέπεια-σημεία  της πόλης όπως :
  •        Η Μονή Λαζαριστών
  •        Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
  •        Τα Δημοτικά Θέατρα
  •        Τους Νερόμυλους –Βοτανικό Κήπος κα.
            -καθώς και  πολιτιστικές υποδομές όπως:
  •        Η Δημοτική Επιχείρηση «ΙΡΙΣ»
  •        Οι Ομάδες παραγωγής ερασιτεχνικού πολιτισμού
συμβάλλουμε στην δημιουργία μιας τοπικής ΄΄υπεραξίας’’ που μπορεί να ανεβάσει το ενδιαφέρον του κόσμου των επιχειρήσεων στο να επιδιώξει επιτέλους να επενδύσει στις υποβαθμισμένες δυτικές συνοικίες.
Στην ίδια λογική εντάσσεται και η διεκδίκηση των στρατοπέδων της πόλης μας και η ανάδειξή τους ως χώρους πρασίνου και αναψυχής μιας και η διαφαινόμενη προοπτική από την διαχείριση μιας επικερδούς κτηματαγοράς από τα ακίνητα που βρίσκονται γύρω από  αυτούς τους ελεύθερους χώρους θα έδινε και επιπλέον έσοδα στο Δήμο και τους Δημότες.
 Παράλληλα η Δημοτική Αρχή μπορεί να παίξει διπλό ουσιαστικό ρόλο στις ακόλουθες κατευθύνσεις:
-Ρόλο Υποκινητή της Τοπικής Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης, με φορείς εκκόλαψης και εκκίνησης επιχειρηματικότητας καθώς και με φορείς χρηματοδότησης.
-Ρόλο Υποστηρικτή της Τοπικής Επιχειρηματικότητας  με την παροχή υποδομών και διευκολύνσεων  καθώς και αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης (παροχή υποδομών και δικτύωση ) ***
Συγκεκριμένα προτείνουμε τις παρακάτω δράσεις
  •        Ενίσχυση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας
  •        Ενίσχυσης της Γυναικείας-Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας
  •        Γραφείο Διασύνδεσης και υποστήριξης Υφιστάμενης Επιχειρηματικότητας
  •        Δημιουργία και βελτίωση υποδομών
Η ενίσχυση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας μπορεί να βασιστεί σε:
       Επέκταση της συνεργασίας με το ΑΠΘ και το εργαστήρι νεανικής επιχειρηματικότητας
       Ενέργειες ενημέρωσης για προγράμματα ενίσχυσης σε συνεργασία με άλλους φορείς και επιχειρήσεις
       Παροχή στέγης σε δημοτικά κτίρια και μικρότερων ή μηδενικών δημοτικών τελών σε νεανικές επιχειρήσεις έρευνας τεχνολογίας και παραγωγής
H ενίσχυση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας μπορεί τοπικά να υποστηριχθεί
για την δημιουργία  Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων  κοινωνικού και παραγωγικού σκοπού
      Αφορούν στην παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών σε τομείς όπως :
       πολιτισμός
       περιβάλλον
       οικολογία
       εκπαίδευση
       παροχές κοινής ωφέλειας
       Διάχυση Δημοτικού έργου όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν
Κεντρικό ρόλο στις παραπάνω δράσεις θα παίξει η συμβολή ενός τοπικού Δημοτικού εργαλείου, ανύπαρκτου για την ώρα που ακούει στο όνομα Γραφείο Διασύνδεσης Επιχειρηματικότητας  και το οποίο θα αναπτύξει πολυδιάστατη δραστηριότητα σε ζητήματα στήριξης τοπικής επιχειρηματικότητας και διαχείρισης της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων της πόλης με
        Τον ορισμό εντεταλμένου συμβούλου ως συμπαραστάτη της επιχειρηματικότητας
       Δημιουργία δικτύου συνεργασίας τοπικών επιχειρήσεων
       Προβολή τοπικών επιχειρήσεων με κάθε μέσο.
       Γραφειοκρατική διευκόλυνση επιχειρήσεων, ψηφιακές υπηρεσίες εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων.
       Διάχυση της ενημέρωσης σχετικά με τις προμήθειες του Δήμου στις τοπικές επιχειρήσεις.
       Προτάσεις για ανάδειξη κοινωνικής ευθύνης επιχειρήσεων
Το στοίχημα της ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας αποτελεί παράλληλα με την διεκδίκηση και απόδοση των δημοσίων μεγάλων εκτάσεων των πρώην στρατοπέδων τα δύο πεδία που δοκιμάζονται οι προγραμματικές διακηρύξεις και η αξιοπιστία των παρατάξεων που διεκδικούν την διοίκηση του Παύλου Μελά για τα επόμενα χρόνια.  Κανείς από τους υπόλοιπους συνδυασμούς δε μιλά και δεν μπορεί να εγγυηθεί την  διαφανή διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, την αξιοποίηση από τα οφέλη της κοινωνικής ευθύνης στο φως της ημέρας ,τον αποκλεισμό κάθε ευνοϊκής μεταχείρισης των “δικών” του ανθρώπων , τον έλεγχο της νομιμότητας σε αδειοδοτήσεις  επιχειρήσεων που μπροστά στο κέρδος αδιαφορούν για την υγεία των πολιτών.
Ζητάμε  ως Ριζοσπαστική Κίνηση την στήριξη της τοπικής κοινωνίας σε αυτές τις εκλογές για να καλλιεργήσουμε με την δράση μας ως αυριανή διοίκηση  την ιδέα μιας επιχειρηματικότητας με σεβασμό  προς τον άνθρωπο κάτοικο της Πόλης. Τη μοναδική  την ορθή , πολιτισμένη , πραγματικά βιώσιμη επιχειρηματική στάση και συμπεριφορά.
Για να υπάρξει προοπτική.
Για να γίνει ο Δήμος και ο Δημότης   όχι μόνο  απλά συμμέτοχος  στην ανάπτυξη αλλά συνέταιρος  και  συνδικαιούχος   στο οικονομικό και κοινωνικό μέρισμα που μπορεί να γεννήσει μια τέτοια υγιής τοπική επιχειρηματικότητα.  
Θέλουμε να είμαστε παρόντες και συμμέτοχοι στην διανομή του όποιου τοπικού πλούτου  στην πηγή δημιουργίας του.  Δεν θα παρακολουθήσουμε τον αποκλεισμό  της τοπικής κοινωνίας ούτε θα αρκεστούμε στα ψίχουλα ως επαίτες  μετά από την εκκαθάριση των  όποιων κερδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ