Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Συμβολή του Σπύρου Λαζαρίδη υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Δήμου Παύλου Μελά στην Διαμόρφωση του προγράμματος της Κίνησης

Πολιτισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση σε καιρό κρίσης
Σπύρος Λαζαρίδης 



Εισαγωγή
Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι πρόσφυγες όταν έστησαν το φτωχικό τους στη νέα τους γη, το 1914 και το 1922 ήταν να φυτέψουνε ένα λουλούδι σε μια γλάστρα και να κρεμάσουνε μια δαντέλα στο παραθύρι τους. Γνώριμή μας εικόνα που αποτυπώθηκε στον κινηματογράφο, στο λαϊκό τραγούδι, στη ζωγραφική και στη λογοτεχνία. Η ομορφιά ήταν πάντα κάτι που γαλήνευε την ψυχή και το έκανε και σε δύσκολους καιρούς και σε καιρούς πιο εύκολους.
Κάθε μεγάλο γεγονός της χώρας μας (αλλά και κάθε χώρας) εξελίσσεται με την ταυτόχρονη προσφυγή στην Τέχνη (τραγούδι, εμβατήριο, ύμνος, αφίσα, λάβαρο, μανιφέστο, προκήρυξη, ποίημα) και αφήνει βέβαια σ’ αυτήν το αποτύπωμά του για να εμπνεύσει και επόμενες γενιές. 
Ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε ένα Μοιρολόι πάνω στη δίνη των γεγονότων του Μάη του 1936, αλλά ο Μίκης Θεοδωράκης το έφερε στα χείλη όλων μας στη δεκαετία του 1960 σαν κύκλο τραγουδιών,  και από τότε συντροφεύει κάθε αγώνα και συγκέντρωση για λαϊκά αιτήματα. Ο γνωστός σε όλους μας Επιτάφιος. Κι ο Τάσος τον ζωγράφισε συγκλονιστικά ακόμη πιο μετά. 
Το έργο τέχνης γεννιέται από ανάγκη και ζει μέσα από την προβολή του. Όταν φτάνει σε αυτιά και μάτια των ανθρώπων για τους οποίους δημιουργήθηκε και πάλλεται μαζί τους.
Τίποτε λοιπόν χωρίς Τέχνη, τίποτε χωρίς Πολιτισμό. 
Αυτό μας διδάσκει η Ιστορία μας, αυτό επιβάλλει η Παράδοσή μας. Αλλιώς θα μας πάρει από κάτω και θα καταντήσουμε να απευθυνόμαστε στο λαό όπως η τωρινή διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά. Η οποία σε προεκλογικό κείμενο που στεγάζεται κάτω από τον τίτλο «Το πρόγραμμά μας γίνεται πράξη», τον Ιανουάριο του 2014 με φόντο τις εκλογές του Μαΐου, εξηγεί τις φοβερές και τρομερές επιτυχίες της με το βαρύγδουπο: «Περιορίσαμε όλες τις δαπάνες που αφορούν πολιτιστικές εκδηλώσεις».
Σε 19 φράσεις που αποτυπώνουν το, κατ’ αυτήν, έργο της απερχόμενης διοίκησης οι 18 περιγράφουν την δράση της με προεκλογικά ρήματα που δηλώνουν ενέργεια, θάρρος, ετοιμότητα και εγκυρότητα για όλα τα ζητήματα εκτός από τη μία και μόνη φράση που αφορά στον πολιτισμό. Εκεί τους ξέφυγε και είπανε την αλήθεια.  Θεωρούν τις δαπάνες για τον πολιτισμό, σπατάλη. Θα μπορούσε βέβαια να συμπληρώσει κανείς πως δεν περιόρισαν μόνο τις δαπάνες για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά τις ίδιες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και κυριολεκτικά έσβησαν από το λεξιλόγιό τους τον όρο πολιτιστική πολιτική και σε ό,τι αυτός μπορεί αναφέρεται.
Για κάποιους ο πολιτισμός είναι ένα παράσιτο που φυτρώνει μόνο σε καιρούς επιδοτήσεων, σε καιρούς όπου πρόεδροι και αντιπρόεδροι νομικών προσώπων του δήμου αμείβονταν για πολιτιστικό έργο που προσέφεραν οι φορείς τους. Σε καιρό κρίσης και μειωμένων απολαβών το λόγο έχουν οι περικοπές και τα ψαλίδια. Η εύκολη λύση δεν είναι και η σωστή λύση. Η οικονομική συγκυρία είναι ασφυκτική για τα λαϊκά στρώματα, αλλά δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να κρύψουμε τη γύμνια μας όταν δεν έχουμε πολιτική να εφαρμόσουμε και προσφεύγουμε στον άκρατο λαϊκισμό βαφτίζοντας περιττή σπατάλη την πολιτιστική πολιτική. Φαντάζεται κανείς αν και οι καλλιτέχνες κάθε εποχής έβαζαν σαν προαπαιτούμενο την οικονομική τους ευμάρεια για να δημιουργήσουν το έργο τους, όπως οι θεόσταλτοι πολιτικοί που κάνουν πολιτισμό μόνο αν περισσεύουν κονδύλια;

Τι είναι λοιπόν ο Πολιτισμός για την Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών; Και μάλιστα σε καιρό οικονομικής κρίσης;

Ο πολιτισμός είναι φιλοσοφία της γενικότερης πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά. Κάθε τομέας εφαρμογής των πολιτικών προθέσεων της διοίκησης αποπνέει την αύρα μιας αισθητικής και καλλιτεχνικής αντίληψης από τον τομέα της καθαριότητας μέχρι τον τομέα της πολεοδομικής παρέμβασης.
Ο πολιτισμός όμως είναι και ιδιαίτερο τμήμα της γενικότερης πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά. Είναι, δηλαδή, ένα οργανωμένο σύνολο πολιτικών πράξεων με άμεσο πολιτιστικό αντικείμενο:

Ο πολιτισμός ως τμήμα της πολιτικής μας
Ερωτήματα που πρέπει να απασχολούν την διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά και στα οποία πρέπει, διά της πολιτιστικής του πολιτικής, να απαντήσει είναι:
  • Υπάρχει κάτι από το παρελθόν το οποίο πρέπει να αναδείξουμε και να το προστατεύσουμε από τη λήθη;
  • Υπάρχει κάτι στο παρόν που απαιτεί την προσοχή μας;
  • Υπάρχει κάτι που μπορούμε να αφήσουμε για παρακαταθήκη στο μέλλον;
Για το παρελθόν:
·          Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών ως διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε το όνομα του Θεόκλητου  Καρυπίδη και του  Φόρη Παροτίδη να μην το αναγνωρίζουν μόνο όσοι κατοικούν στους ομώνυμους δρόμους αλλά να γίνουν κοινωνοί του συγγραφικού έργου τους όλοι οι πολίτες του δήμου μας. Το ίδιο θα κάνει με μουσικούς, ηθοποιούς και άλλους καλλιτέχνες οι οποίοι ομόρφυναν με την παρουσία τους αυτόν τον τόπο.
           Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών ως διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε:
  • Να γίνουν γνωστά στους πολίτες του δήμου μας όλα τα έργα των ανθρώπων που, χωρίς να έχουν γεννηθεί εδώ, έγραψαν για την περιοχή μας. Τα γραπτά για το στρατόπεδο Παύλου Μελά στον καιρό της Κατοχής, τα ποιήματα του Ντίνου Χριστιανόπουλου, τα οδοιπορικά του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη θα συμπληρωθούν και με άλλα και θα αποτυπωθεί το Ανθολόγιο των αναφορών στο δήμο μας και στις Δυτικές Συνοικίες γενικότερα.
  • Να καταγράψει και να συγκεντρώσει όλα τα τεκμήρια των δραστηριοτήτων της νεολαίας από τη δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα. Αθλητισμός, προσκοπισμός, σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, κατηχητικά, κατασκηνώσεις έχουν κατά καιρούς εμπνεύσει και απασχολήσει μεγάλα κομμάτια της νεολαίας και πρέπει να βρεθεί ο φορέας που θα κάνει υπόθεσή του την διάσωση αυτού του υλικού.
  • Το Χρήστος Τσακίρης ή το Έλλη Παπαναγιώτου να μην συνδέεται μόνο με τα κτίρια που φέρουν το όνομά τους αλλά με τους δημάρχους που άφησαν ένα πολυσήμαντο έργο στη περιοχή. Το ίδιο θα κάνει με όλους τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έβαλαν ο καθένας με τον τρόπο του το λιθαράκι τους σ’ αυτόν τον τόπο.
  • Η Ιστορία των κατοίκων αυτού του Δήμου να αποτυπωθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο, ακαδημαϊκό ή καλλιτεχνικό. Γιατί ο τόπος χωρίς τους ανθρώπους είναι Έρημος και οι άνθρωποι χωρίς μνήμη είναι Μόνοι.
Για το παρόν:

·               Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών ως διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε:
  • Κανείς δημιουργός έργου τέχνης να μην νιώσει μόνος του. Σταθερός άξονας της πολιτικής μας θα είναι η παροχή βήματος σε νέους και παλιότερους δημιουργούς που συνεχίζουν να γράφουν, να ζωγραφίζουν, να τραγουδούν, να παίζουν μουσική, να κάνουν θέατρο, κινηματογράφο, χορό και να υπηρετούν κάθε άλλη μορφή τέχνης. Γνωρίζουμε το σπίτι μας και μετά τον κόσμο όλο.
  • Να προβάλλει και να βοηθήσει με κάθε τρόπο το έργο των συλλόγων αλλά και των ομάδων πολιτών που δραστηριοποιούνται στο δήμο μας και έχουν πολιτιστική, λαογραφική, και κάθε είδους κοινωνικοπολιτική δραστηριότητα που συμβάλλει στην δημιουργία πολιτιστικού προϊόντος, συντηρεί τη συλλογική μνήμη και παρακολουθεί με δημοκρατική ευαισθησία κοινωνικά προβλήματα που διογκώνονται σε συνθήκες κρίσεις και απαιτούν την αλληλεγγύη και την αλληλοκατανόηση χωρίς κανενός είδους αποκλεισμό.
  • Να αποκαλύψει το αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού και να αποτρέψει κάθε προσπάθεια αναβίωσής του με οποιαδήποτε αφορμή και σε οποιονδήποτε κοινωνικό χώρο.
  • Να πληροφορεί τους πολίτες του δήμου μας για ό,τι είναι χρήσιμο και καλό. Τα διαδικτυακά μέσα και το περιοδικό του δήμου πρέπει να έχουν σαν στόχο να είναι η εικόνα του δήμου μας και όχι η (ρετουσαρισμένη, άρα πλαστή) εικόνα της διοίκησής του.
  • Να συνεργαστεί με φορείς εκτός του δήμου μας και να φιλοξενήσει γεγονότα μουσικά, θεατρικά, εικαστικά αξιοποιώντας τους χώρους που διαθέτει και που πρέπει να αποκτήσει. 
  • Να εμπλουτίσει τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης με νέα σημεία. Να μπει κόσμος στα στρατόπεδα και σε όλα τα σημεία του δήμου μας που τώρα είναι απλώς γη και με την κατάλληλη φροντίδα μπορούν να γίνουν τόποι εκδηλώσεων απαράμιλλης ομορφιάς.
Για το μέλλον:
Τα παιδιά είναι το μέλλον και η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών ως διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε:
  • Να συνεχίσει να παρέχει καλλιτεχνική παιδεία συμπληρωματική του δημόσιου σχολείου.
  • Να εμπλουτίζει συνεχώς και με κάθε τρόπο τις δημοτικές βιβλιοθήκες και συνεργαζόμενη με όλα τα σχολεία να καθιερώσει μια αναγνωστική κουλτούρα στους μαθητές και τις μαθήτριες πέρα από την βασανιστική ρουτίνα του υποχρεωτικού σχολικού μαθήματος. Να νιώσουν την ανάγνωση ως απόλαυση και όχι ως καταναγκασμό.
  •  Να  αποκτήσει ο δήμος μας τις υποδομές που είναι αναγκαίες για να στηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα ένα πλέγμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων στους κατάλληλους χώρους με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.



Σπύρος Λαζαρίδης 
Υποψήφιος Δημοτικός Συμβούλος με την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του  Δήμου Παύλου  Μελά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ