Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Το εναλλακτικό μοντέλο τοπικής οργάνωσης της κοινωνίας, βάση για την Αξιοβίωτη και Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη.

Του Θανάση Μαρτίδη




Υποστηρίζουμε ένα δραστικά διαφορετικό μοντέλο  τοπικής οργάνωσης, στο εσωτερικό του οποίου οι σχέσεις κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος  αλληλοεπηρεάζονται και αλληλοδιαπλέκονται.
Το πολιτικό και αυτοδιοικητικό  στίγμα μας  είναι οι προτεραιότητες μας .
Πρώτα η κοινωνία -Πρώτα ο Άνθρωπος -Πρώτα το περιβάλλον.
Αυτό το τρίπτυχο  καθορίζει τις πολιτικές μας. Ούτε τα μνημόνια, ούτε οι ντιρεκτίβες, ούτε τα συμφέροντα. Οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο απλός  άνθρωπος  μας δείχνουν τον δρόμο.
Κανένα συμφέρον και καμία «ανάπτυξη» δεν θα επιτρέψουμε να αλλοιώσει, να στρεβλώσει και να ακυρώσει την περιβαλλοντική και την πολιτισμική παράμετρο. Δεν θα επιτρέψουμε  οι ζωές των πολιτών να γίνουν θυσία στο βωμό της μεγιστοποίησης των κερδών των εργολαβικών και άλλων ιδιοτελών συμφερόντων.
Το μοντέλο  που προτείνουμε αντιμετωπίζει το περιβάλλον  ως βάση ανασυγκρότησης, ως ένα μοχλό  προς μια  Αξιοβίωτη και Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη.*
Μία τέτοιου είδους  ανάπτυξη διαφυλάσσει το περιβάλλον ενθαρρύνει  καινοτόμες  και ήπιες  δράσεις, εναρμονίζεται με το πολιτισμικό περιβάλλον, δημιουργεί απασχόληση και διανέμει την παραγόμενη αξία στο σύνολο των ανθρώπων. Μια τέτοια ανάπτυξη εξασφαλίζει την ποιότητα της ζωής μας, την ευημερία της κοινωνίας  και το ελπιδοφόρο μέλλον των παιδιών μας.
Το πλαίσιο που προτείνουμε  δέχεται τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον, αναγνωρίζουν τις ευαισθησίες των πολιτών εφαρμόζουν πιστά την περιβαλλοντική νομοθεσία και λειτουργούν κάτω κοινωνικό έλεγχο.
*Κριτική στην αειφόρο ανάπτυξη, ως συντηρητική, μερική και αποσπασματική, έχει ασκήσει και ο κύριος διαμορφωτής της έννοιας της αξιοβίωτης ολοκληρωμένης ανάπτυξης, Δημήτρης Ρόκος. Σύμφωνα με τον Δ.Ρόκο "Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη, είναι η ταυτόχρονα και διαχρονικά, σε πλανητικό, υπερεθνικό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, οικονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική και τεχνική/τεχνολογική «ανάπτυξη», η οποία μπορεί να υπάρξει, μόνο όταν τελείται σε διαλεκτική αρμονία και με σεβασμό πάντα στον άνθρωπο τις προαιώνιες ευγενείς του αξίες και το «όλο» φυσικό και πολιτισμικό του περιβάλλον, στο οποίο αυτός εντάσσεται ειρηνικά και δημιουργικά ως αναπόσπαστο και όχι κυρίαρχο μέρος του. Η Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη ως δρόμος και στόχος, είναι γι' αυτό και ειρηνική και Αξιοβίωτη, για όλους τους πολίτες, όπου γης, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου και θρησκείας και όχι μόνο για τους έχοντες και κατέχοντες."


Ως Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη έχει οριστεί, τεκμηριωθεί διεπιστημονικά και θεωρείται η «η ταυτόχρονα στον χώρο και στον χρόνο οικονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική και κατάλληλη τεχνική / τεχνολογική ανάπτυξη, η οποία θα πρέπει να τελείται πάντα σε διαλεκτική αρμονία και με σεβασμό στον άνθρωπο και το φυσικό και πολιτισμικό του περιβάλλον, μέσα στο οποίο αυτός εντάσσεται ειρηνικά και δημιουργικά, ως οργανικό και αναπόσπαστο μέρος του και όχι ως κυρίαρχος, ιδιοκτήτης, "επενδυτής" ή εκμεταλλευτής του». Αξιοβίωτη είναι εκείνη η μορφή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης «για την οποία αξίζει κανείς να ζει, να προσπαθεί και να παλεύει», ώστε να εξασφαλίζεται για κάθε άνθρωπο όπου γης ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας και κοινωνικής τάξης (Ρόκος, 2003).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ