Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ του Μάκη Διάκου υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Δήμου Παύλου Μελά


Σε όλα τα ερωτήματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η απάντηση είναι μια:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ*


                                                                                           του Μάκη Διάκου


          Κάθε εποχή έχει το δικό της πολιτικό πρόταγμα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως προνομιακός χώρος άσκησης εφαρμοσμένης πολιτικής στην μικροκλίματα της κοινωνίας, πάντα θα γοητεύει με την αμεσότητα των επιλογών όσον αφορά τα πρόσωπα αλλά και τις πολιτικές που εκφράζουν.
          Σήμερα, εν μέσω γενικευμένης κρίσης, η Τ.Α.  καλείται να δώσει τη δική της πολιτική απάντηση στα φαινόμενα θεσμικού εκτροχιασμού, οικονομικής κατάρρευσης και κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή η απάντηση πρέπει να υπηρετεί τις δικές της προτεραιότητες κι αξίες, να περιφρουρεί τις κατακτήσεις της, να προστατεύει τα κοινωνικά κεκτημένα Παράλληλα να απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις διευρύνοντας την θεματολογία της (περιβάλλον, οικονομία, πολιτιστική δημιουργία, υπηρεσίες εθελοντισμού κι αλληλεγγύης κλπ) και να εκσυγχρονίσει τις δομές της δημιουργώντας ένα σύγχρονο υπηρεσιακό μηχανισμό στην υπηρεσία του πολίτη.  Μια απάντηση που να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια περιουσία και τα δημόσια αγαθά, που να εγγυάται τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη θεσμική λειτουργία της, τη συλλογικότητα στις αποφάσεις και τη διαφάνεια.
       
          Σήμερα, εμείς οι πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά, αναζητούμε και δημιουργούμε μια νέα συλλογικότητα που δεν έχει ανάγκη να μοιράζει δημοσιοσχετίστικες  ψευτοϋποσχέσεις ούτε να προβάλλει παραγοντίστικες υποψηφιότητες. Μια νέα συλλογικότητα που θα μας επιτρέψει να αρθρώσουμε και να δώσουμε πολιτική απάντηση σε όσους τόσα χρόνια εγκλώβισαν με υποσχέσεις τους πολίτες στις προσωπικές τους πολιτικές κι αγωνίες. Σε όσους άσκησαν διοίκηση κάνοντας
εκπτώσεις στους θεσμούς κι οδήγησαν τους οργανισμούς των δήμων στη διάλυση και την
απομόνωση. Σε όσους αντιλαμβάνονται την ευθύνη διοίκησης του δήμου ως πεδίο άσκησης προσωπικής εξουσίας.  Σε όσους υποστηρίζουν πολιτικές που διαλύουν θεσμικά την Τ.Α.


          Σήμερα πρέπει να απαντήσουμε πολιτικά στους πλαστογράφους των θεσμών . Σε αυτούς που ασκώντας διοίκηση εδώ και δεκαετίες το μόνο που φρόντιζαν να αναδείξουν ήταν η προσωπική τους θολή αντζέντα. Που την διαχειριστική τους ανικανότητα την καλύπτουν με την πολιτική τους αλαζονεία συμπράττοντας ανίερες κι ανιστόρητες συμμαχίες. Σε αυτούς που για να επιβιώσουν εκλογικά δε διστάζουν να ξεγελάσουν και να παρασύρουν στον δικό τους όλεθρο όσους τους εμπιστεύθηκαν ελπίζοντας σε θεσμικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα τους. Να απαντήσουμε πολιτικά σε αυτούς που παραχαράζουν αποφάσεις συλλογικών οργάνων και δημοκρατικών διαδικασιών κι εμπαίζουν ανίερα όσους τους πιστεύουν οδηγώντας τους κι αυτούς εν αγνοία τους στην ανομία.


          Πρέπει να απαντήσουμε πολιτικά σε όσους διεκδικούν να διοικήσουν ξανά το δήμο κι εμφανίζονται με ζέση, χωρίς καμία αυτοκριτική διάθεση, και αναπαραγάγουν το ίδιο
απολιτικό μοντέλο συρραφής προσωπικοτήτων και παραγόντων που η ατομική στρατηγική του καθενός έχει πλέον καταγραφεί στην κοινωνία. Η πολιτική για τον τόπο μας όμως δεν έχει ανάγκη τέτοιων επιλογών που επενδύουν στην επόμενη θολή μέρα του καθενός ξεχωριστά.  Η συγκολλητική τους ουσία είναι πολύ αδύναμη. Περιορίζεται στο μοίρασμα των ρόλων και τη νομή της εξουσίας.


          Οφείλουμε να απαντήσουμε πολιτικά σε επιφανή συμπολίτη μας που η πρόσκαιρη δημοφιλία του τον κάνει να πιστεύει πως η πλούσια επικοινωνιακή προβολή του (προσβλητική για τους λοιπούς υποψηφίους) είναι ικανή να αναπληρώσει την πολιτική του ανεπάρκεια. Πολιτική Ανεπάρκεια που δεν έχει να κάνει μόνο με απλή έλλειψη θέσεων αλλά με την ίδια την αντίληψη του για την πολιτική. Κατά την άποψη του αρκεί μόνο η διαφήμιση και η φτηνή επικοινωνία της χειραψίας για να τον φέρει σε θέση εξουσίας. Πως αρκούν για αυτό τα καλαίσθητα κι ακριβά εκλογικά κέντρα πιταρισμένα με ιλουστρασιόν έντυπα και πληρωμένες συνεντεύξεις που απαξιώνουν τους συνυποψήφιους τους .Που πιστεύουν πως δε χρειάζονται συλλογικότητες, δημοκρατικές
διαδικασίες, απόψεις της κοινωνίας, δεσμεύσεις προς την κοινωνία κι άλλα τέτοια, κατά τη γνώμη τους, περιττά.


          Η ορμή της νιότης υποψηφίου δημάρχου, παρ΄ ότι συμπαθής, δεν αρκεί από μόνη της να προσδώσει πολιτικό στίγμα και περιεχόμενο στο λόγο του. Οι λύσεις είναι πολιτικές και πρέπει να είναι δημοκρατικά επεξεργασμένες και εμπεδωμένες στη συνείδηση των πολιτών. Δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του δήμου με εξυπνακισμούς και δήθεν πατενταρισμένες λύσεις. Δεν είναι καιροί έξυπνων λύσεων είναι
καιρός πολιτικών επεξεργασιών κι απόψεων που ωριμάζουν στην κοινωνία. Εμείς
εμπιστευόμαστε την κοινωνία των πολιτών τόσο για την επεξεργασία των θέσεων της Τ.Α. Όσο κι ως θεματοφύλακα τους.


          Τέλος η προβιά που ενδύεται εύχαρις υποψήφιος δεν μπορεί να σκεπάσει την σκληρή πολιτική που εκπροσωπεί. Μια πολιτική που οδήγησε την κοινωνία στη διάλυση και τον οικονομικό μαρασμό. Μια πολιτική που αποδυνάμωσε όλους τους θεσμούς προστασίας του πολίτη (υγεία,παιδεία,εργασιακές σχέσεις, κοινωνική αλληλεγγύη) Μια πολιτική που μας κατατάσσει στην πτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πίσω από Ρουμανία και Βουλγαρία σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν δημοσιευμένη πριν μια εβδομάδα) και πρώτους σε ανεργία. Η ίδια έκθεση μας κατατάσσει στους σκληρότερα και περισσότερο εργαζόμενους της Ε.Ε. καταρρίπτοντας τον μύθο του τεμπέλη και του διεφθαρμένου Έλληνα πολίτη, μύθος με τον οποίο τα εναπομείναντα κόμματα εξουσίας προσπαθούν να μας ενοχοποιήσουν. Μια πολιτική που όσο συνεχίζεται θα υποσκάπτει τους ίδιους τους θεσμούς της δημοκρατίας.
Η προβολή του απολίτικου στύλ, της απενοχοποιημένης ουδετερότητας και της συμμετοχής τους στις διαδικασίες της Τ.Α. με την υιοθέτηση στάσεων και πολιτικών του μέσου όρου και των "ίσων αποστάσεων" είναι μία πολιτική αντίληψη που σήμερα δεν έχει να προσφέρει το παραμικρό στην κοινωνία. Το πολιτικό του στίγμα τον θέλει πιστό ακόλουθο μνημονιακών πολιτικών που οδηγούν τη Τ.Α. σε περαιτέρω οικονομική και θεσμική συρρίκνωση.


        Από την άλλη, συμπολίτες μας με τους οποίους θα μπορούσαμε να μοιραστούμε αγωνίες και να έχουμε κοινή δράση, η ιδεολογική περιχαράκωση και οι αγκυλώσεις του παρελθόντος δεν τους επιτρέπουν να δημιουργήσουμε κοινές συλλογικότητες ώστε ενωμένο το κίνημα Τ.Α. να δώσει την πολιτική του απάντηση στην οικονομική και θεσμική του συρρίκνωση.


         
Αγαπητέ συμπολίτη,
εδώ και χρόνια με τις μικρές μας δυνάμεις αλλά κι από θέσεις ευθύνης που βρέθηκαν μέλη μας και υποψήφιοι του συνδυασμού ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ υπερασπιστήκαμε τη θεσμική λειτουργία της Τ.Α., τις δημοκρατικές διαδικασίες, τον δημόσιο χώρο, τη δημόσια περιουσία, τα δημόσια αγαθά, το δημόσιο συμφέρον. Συμβάλλαμε στην ενεργοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων για τη λήψη αποφάσεων, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.


Είναι βαθιά μας πεποίθηση πως εγγυητής της διαφύλαξης του δημοσίου συμφέροντος είναι μόνο η κοινωνία και αυτό το επιτυγχάνει μέσα από τις εμπεδωμένες δημοκρατικές της διαδικασίες. Εμείς σε αυτήν την κοινωνία ανήκουμε και σε αυτήν επενδύουμε πολιτικά. Δεν πιστεύουμε σε πεφωτισμένους δήθεν ηγέτες που λύνουν μόνοι τους τα προβλήματα, ούτε σε εξυπνακισμούς που μπορούν να αντικαταστήσουν την ιδεολογία και την θεσμική λειτουργία.


Συναντηθήκαμε με πολλούς από εσάς στους χώρους όπου αναπτύσσονται τα τοπικά κινήματα κι ελπίζουμε να σμίξουμε με ακόμα περισσότερους μιας και τα ανοιχτά θέματα στον δήμο Παύλου Μελά είναι πολλά. Συναντηθήκαμε σε κοινούς αγώνες προερχόμενοι ενίοτε από διαφορετικές αφετηρίες, άλλοτε διαπράξαμε και λάθη σε αυτήν τη διαδρομή, αλλά πάντα υπηρετώντας ίδιες αξίες. Αυτές οι αξίες μας ενώνουν και σήμερα και μας επιτρέπουν να κοιταζόμαστε κατάματα και να συνεχίζουμε την πορεία μας.


Μαζί σου αντισταθήκαμε ενάντια στην κατασκευή του ξεπερασμένου φαραωνικού έργου Σ.Μ.Α.  Ευκαρπίας, στην απόφαση για την καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ, στην αυθαίρετη κι άνομη καταστροφή του γηπέδου στην Τερψιθέα, στις πορείες διεκδίκησης άμεσης απόδοσης των στρατοπέδων, ενάντια στις μεθοδεύσεις αποχαρακτηρισμού και οικοπεδοποίησης χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων χώρων, ενάντια στις προσωπικές πολιτικές που χαρίζουν άνομους ορόφους. Μαζί βγάλαμε χαρακτηρισμένα οικόπεδα από στόματα εργολάβων την τελευταία στιγμή κι αποζημιώνοντας τα  αποδώσαμε σε κοινή χρήση.


Μαζί σου θα αγωνιστούμε για να οικοδομήσουμε νέες δημοτικές υπηρεσίες αλληλεγγύης και σεβόμενοι τις θέσεις εργασίας, να τις αναμορφώσουμε προς όφελός του πολίτη, απαντώντας στα σύγχρονα προβλήματα του.
Να υπερασπιστούμε τα δημόσια αγαθά και το δημόσιο συμφέρον ενάντια στις λογικές ανεύθυνου ξεπουλήματος εθνικής περιουσίας που η πρόσκαιρη αποκόμιση ευτελών ωφελημάτων θα καταδικάσουν δια παντός σε υποβάθμιση την πόλη μας.


Μαζί σου θα διεκδικήσουμε τη θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ξέρουμε πως δε μπορούμε χωρίς την κοινωνία στο προσκήνιο. Γι αυτό δε σου κλείνουμε πονηρά το μάτι,  αντίθετα σε καλούμε να συμπορευτείς μαζί μας σε αυτήν τη δημιουργική πορεία και να στήσουμε μαζί τη νέα συλλογικότητα. Με επικεφαλής αυτής της προσπάθειας τον υποψήφιο δήμαρχο Τάσο Σταμπουλή να σταματήσουμε τη θεσμική κατρακύλα του ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ.


Μάκης Διάκος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος.


* Παράφραση τίτλου ποιήματος του Charles Bukowski

Διάκος Μάκης, Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος 
με τη Ριζοσπαστική Κίνησης Πολιτών Δήμου Παύλου Μελά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ