Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ενθάρρυνση και υποστήριξη της νέας Δημοτικής αρχής σε Κοινωνικούς συνεταιρισμούς και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ζαβερδινού Βασιλική Οικονομολόγος Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος( Περιφερειακή ενότητα Πολίχνης)


Η μικρομεσαία επιχείρηση, σημαντικός βραχίονας της οικονομίας συνθλίβεται ανάμεσα στην υπερφορολόγηση και στην κατακόρυφη πτώση της ζήτησης. Χιλιάδες συμπολίτες μας ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Χιλιάδες άλλοι βρίσκονται αποκλεισμένοι από κάθε είδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Εμείς  πιστεύουμε ότι ο Δήμος δεν έχει το περιθώριο να είναι παρατηρητής σε αυτή την τραγωδία. Πιστεύουμε ότι οι Ο.Τ.Α. πρέπει να μπουν στην μάχη για την ανασύνταξη της οικονομίας της πόλης και θεωρούμε ότι υπάρχουν ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Δυνατότητες για την μετάβαση της σε μια οικονομία με έμφαση τις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό, τις οποίες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές συστηματικά αδιαφόρησαν .

Η δική μας αντίληψη εκκινεί από την ιδέα ότι ο Δήμος μας,  διαθέτει πόρους ανενεργούς που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται. Με βάση αυτή την ιδέα, ο ρόλος της νέας δημοτικής αρχής θα είναι να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποτελέσει καταλύτη στην προσπάθεια για ενεργοποίησης αυτόν των πόρων.
Στο πρόγραμμα μας, έχουμε καταγράψει αυτή την ανάγκη και σαν νέα Δημοτική αρχή θα παρέμβουμε στην κατεύθυνση αυτή.
Σήμερα υπάρχει πλήθος ανοίκιαστων  καταστημάτων και τεράστιος αριθμός  άνεργων που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια νέα δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν τα μέσα. Για αυτό και εμείς σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα κοινωνικού ενοικίου για νέες επιχειρήσεις και κοινωνικούς συνεταιρισμούς.Απευθύνεται και στις δύο πλευρές . Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν σε εθελοντική βάση να καταγράφονται σε ένα μητρώο και για περιορισμένο χρονικό διάστημα θα λαμβάνουν ένα ενδεικτικό επιδοτούμενο ενοίκιο. Από την άλλη οι δικαιούχοι του προγράμματος (μακροχρόνια άνεργοι, ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας κ.λ.π.) θα αιτούνται την έναρξη μιας παραγωγικής δραστηριότητας, θα αξιολογούνται, και στη συνέχεια θα τους παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη για την πρόοδο του εγχειρήματος τους, από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου.

Οι δεκάδες χιλιάδες άνεργοι συνιστούν σήμερα μια τραγωδία, είναι όμως ταυτόχρονα και ένα τεράστιο μορφωμένο παραγωγικό δυναμικό χωρίς κίνητρα και μηχανισμούς για την ένταξη του στην παραγωγή .
Εμείς, πιστεύουμε ότι μπορούν να αποτελέσουν το όχημα για την μετάβαση σε ένα συλλογικότερο μοντέλο οργάνωσης της παραγωγής, ιδιαίτερα σε καινοτόμους κλάδους και σε τομείς εντάσεως γνώσης.
Η μικρομεσαία επιχείρηση δεν είναι βαρίδι για την ελληνική οικονομία, όπως υποδεικνύει η κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ και των υπόλοιπων «διαρθρωτικών» μεταρρυθμίσεων του μνημονίου.
Για να γίνουν τα παραπάνω, πρέπει ο Δήμος, να δημιουργήσει τους αντίστοιχους υποστηριχτικούς θεσμούς.
Θεσμούς συμβουλευτικής υποστήριξης, θεσμούς συνεταιριστικής παιδείας και πιστοποίησης και θεσμούς συνεταιριστικής δικτύωσης.
Θεσμούς που να λαμβάνουν μέριμνα για την μετάβαση  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από γενιά σε γενιά  τα γνωστά follow-ups για την διείσδυση των νέων τεχνολογιών σε αυτές, για την εξοικείωσή τους με σύγχρονες τεχνικές μάρκετινγκ.

Η πρόκληση για εμάς σήμερα είναι να κάνουμε τον Δήμο πρωτοπόρο στην προσπάθεια εμπλοκής νέων κοινωνικών υποκειμένων στην παραγωγή.
  •  Θέλουμε μια οικονομία περισσότερο συλλογική με έμφαση στην δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση σταθερού εισοδήματος.
  •  Θέλουμε οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες να έχουν κοινωνικό αντίκρισμα. 
  • Θέλουμε να πάρουν ανάσα οι εργαζόμενοι που η κριση και η λιτότητα τους περιθωριοποίησε.
  •  Θέλουμε την επανένταξη τους στο εργασιακό περιβάλλον με αξιοπρεπείς όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ