Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ανοικτή επιστολή Τσίπρα:
Σταματάμε την οικονομική γενοκτονία, ψηφίζουμε για τη ζωή μας και τα παιδιά μας
15.05.2014

"Δεν υπάρχει κανένα success story, υπάρχει οικονομική γενοκτονία", αναφέρει σε ανοικτή επιστολή του, προς το περιοδικό "Επίκαιρα" ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Αλέξης Τσίπρας. Καλεί δε τους ψηφοφόρους να μην πέσουν στην παγίδα "της αποχής ή σχημάτων που στηρίζουν το σύστημα".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι "χρειάστηκε μία τεράστια επιχείρηση προπαγάνδας και τρομοκράτησης του ελληνικού λαού, τον Ιούνιο του 2012, για να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι "στην κυβέρνηση βρέθηκαν τα κόμματα που κυβερνούν δεκαετίες την Ελλάδα". Τα κόμματα που "δημιούργησαν την κρίση, τρέφονται από την κρίση και με την κρίση που ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα, σχεδιάζουν το μέλλον του τόπου".
Σε αυτές τις "κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές που κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν", υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας, "σε αυτές τις κρίσιμες ευρωεκλογές, δεν ψηφίζουμε απλά για το ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν", αλλά "ψηφίζουμε για την ίδια την ζωή μας. Ψηφίζουμε για το μέλλον των παιδιών μας. Ψηφίζουμε για την εθνική ανεξαρτησία και την λαϊκή κυριαρχία", τονίζει.
Με την επιστολή του, ο Αλ. Τσίπρας καλεί τον ελληνικό λαό να επιλέξει για πρώτη φορά αριστερά. "Μας γνωρίζετε καλά δεκαετίες τώρα. Δεν πρόκειται να σας προδώσουμε ποτέ. Ας πάρουμε την υπόθεση της πατρίδας και της κοινωνίας στα χέρια μας", καλεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της ανοικτής επιστολής:
Μου δίνεται η ευκαιρία να απευθυνθώ σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα πολίτη.
Μπροστά μας έχουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση. Οι εκλογές για την Ευρωβουλή, σε συνδυασμό με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, διεξάγονται ακριβώς στο μέσον της κυβερνητικής τετραετίας.
Χρειάστηκε μία τεράστια επιχείρηση προπαγάνδας και τρομοκράτησης του ελληνικού λαού, τον Ιούνιο του 2012, για να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην κυβέρνηση βρέθηκαν τα κόμματα που κυβερνούν δεκαετίες την Ελλάδα. Τα κόμματα που δημιούργησαν την κρίση, τρέφονται από την κρίση και με την κρίση που ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα, σχεδιάζουν το μέλλον του τόπου.
Συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη μέρα που η χώρα πέρασε στην εποπτεία των αγορών και της τρόικας. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια τα μνημόνια έφεραν την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που γνώρισε ο τόπος. Απέτυχαν σε όλες τις προβλέψεις για την οικονομία, πέτυχαν απολύτως σε όλο τους τον σχεδιασμό για την κατεδάφιση της κοινωνίας. Οι αγορές θριάμβευσαν, το σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής παρέμεινε ακλόνητο, ο κόσμος της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας πληρώνει το τίμημα και το χρέος που άλλοι δημιούργησαν. Όλες οι κοινωνικές τάξεις και οι επαγγελματικές κατηγορίες κατασυκοφαντήθηκαν. Το χρέος εκτινάχθηκε. Το κοινωνικό κράτος κατεδαφίστηκε, οι τραπεζίτες σώθηκαν. Η ανεργία είναι πλέον ο εφιάλτης κάθε οικογένειας, ενώ η πιο μορφωμένη νέα γενιά που είχαμε ποτέ, μετανάστευσε. Η χώρα έγινε πειραματόζωο των πιο βάρβαρων πολιτικών, διαλύοντας την μεσαία τάξη.
Αυτήν την δραματική κατάσταση η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ονόμασε success story. Δεν υπάρχει κανένα success story, υπάρχει οικονομική γενοκτονία. Την σημερινή πολιτική κατάσταση η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, την βάφτισε σταθερότητα. Είναι η πλήρης αποσταθεροποίηση των κανόνων ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Το Σύνταγμα κουρελιάστηκε, η εθνική κυριαρχία παραχωρήθηκε, η Βουλή κατάντησε διακοσμητική. Νομοσχέδια γράφονται από την τρόικα και ξένους οίκους και μεταφράζονται από υπουργούς. Χτίστηκε ένα κράτος εκτάκτου ανάγκης σε μία χώρα που σε λίγο δεν θα έχει δημόσια περιουσία, οι φυσικοί της πόροι θα ελέγχονται από πολυεθνικές, δεν θα υπάρχει ελληνική υγιής επιχειρηματική τάξη. Η χώρα θα παραμείνει εγκλωβισμένη στα μνημόνια για δεκαετίες.
Σε αυτές τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές που κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν, σε αυτές τις κρίσιμες ευρωεκλογές, δεν ψηφίζουμε απλά για το ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν. Ψηφίζουμε για την ίδια την ζωή μας. Ψηφίζουμε για το μέλλον των παιδιών μας. Ψηφίζουμε για την εθνική ανεξαρτησία και την λαϊκή κυριαρχία.
Πρέπει να δοθεί το πιο αποφασιστικό πολιτικό μήνυμα στο καθεστώς που καταρρέει. Σε αυτές τις εκλογές μπορούμε να γράψουμε ιστορία. Να τελειώσουμε με τις αφηγήσεις ψεύδους και επιτυχίας. Να γράψουμε την πραγματική ιστορία. Δεν πρόκειται να φύγουν, αν δεν τους διώξουμε. Δεν πρόκειται να σταματήσουν τις εκτροπές, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς στις 18 και 25 Μαΐου. Φοβούνται μόνο την λαϊκή εντολή. Φοβούνται μην γίνει η οργή και ο θυμός μας πολιτική πράξη . Γιατί την επόμενη ώρα, δεν θα κάνει κουμάντο στη χώρα το νεοφιλελεύθερο λόμπι και η κυρία Μέρκελ, αλλά αυτός που πραγματικά το δικαιούται, ο ελληνικός λαός. Γιατί η ήττα της κυρίας Μέρκελ είναι προϋπόθεση για να υπάρξει η Ευρώπη και για να οικοδομήσουμε με τους λαούς της μια νέα Ευρώπη.
Μπροστά μας έχουμε διλήμματα που τα βάζει η ίδια η ζωή. Μνημόνια ή παραγωγική ανασυγκρότηση. Επιτήρηση ή εθνική ανεξαρτησία. Χρέος μέχρι τα τέλη του αιώνα ή κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του. Αφωνία ή διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων. Διεφθαρμένο πελατειακό σύστημα ή κράτος δημοκρατικό, με αξιοκρατία, προς όφελος του λαού. Ανατροπή ή υποταγή.
Σας καλώ να μην πέσετε στην παγίδα της αποχής ή σχημάτων που στηρίζουν το σύστημα. Σας καλώ για πρώτη φορά να επιλέξετε αριστερά. Μας γνωρίζετε καλά δεκαετίες τώρα. Δεν πρόκειται να σας προδώσουμε ποτέ. Ας πάρουμε την υπόθεση της πατρίδας και της κοινωνίας στα χέρια μας.


08/05/2014

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ



ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Εκατό χρόνια μετά την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και σχεδόν εβδομήντα από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι.
 
Αν οι τρέχουσες νεοφιλελεύθερες και αυταρχικές πολιτικές δεν αντιστραφούν, την Ευρώπη και τον κόσμο περιμένει καταστροφή : περαιτέρω υποχώρηση της δημοκρατίας, αύξηση της φτώχειας και της ανισότητας, καταστροφή του περιβάλλοντος, αδυσώπητη άνοδο της άκρας δεξιάς και των φασιστικών δυνάμεων που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος από την απόγνωση που η ανεργία και η ανέχεια δημιουργούν. Η Ευρώπη πρέπει να επανιδρυθεί πάνω στις αυθεντικές αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης

Η Ευρώπη και χρειάζεται και της αξίζει ένα new deal (νέος διακανονισμός) που θα ανανεώνει τις αξίες του διαφωτισμού – της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης -  που εσχάτως προδόθηκαν από τους φιλελεύθερους και τους σοσιαλδημοκράτες.
Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δηλ. του κόμματος της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς, για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ισχυρό συμβολισμό.
 Η Ελλάδα έχει γίνει το πειραματόζωο στο τεράστιο νεοφιλελεύθερο εργαστήριο, το οποίο έχει οδηγήσει σε μια αδιαφιλονίκητη ανθρωπιστική κρίση. Η υποψηφιότητα Τσίπρα εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας ότι ο νεοφιλελευθερισμός και ο αυταρχισμός μπορούν και να σταματήσουν και να ανατραπούν.  

Etienne Balibar, Θεωρητικός Φιλόσοφος, Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια
Slavoj Zizek, Θεωρητικός Φιλόσοφος Κριτικής Θεωρίας, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ljubljana  
Judith Butler, Φιλόσοφος Θεωρητικός σε ζητήματα Φύλου, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Berkeley Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια
Leo Panitch, Καθηγητής - Ερευνητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο York στο Τορόντο, Εκδότης του περιοδικού Social Register
Wendy Brown, Θεωρητικός Οικονομικών και Πολιτικής Επιστήμης, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Berkeley Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια
Chantal Mouffe, Φεμινίστρια Θεωρητικός Φιλόσοφος, Καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας, Πανεπιστήμιου του Westminister στο Λονδίνο
Drucilla Cornell, Φεμινίστρια Θεωρητικός Φιλόσοφος, Καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας και Σπουδών Φύλου, στο Πανεπιστήμιο Rutgers, στο New Jersey
Joanna Bourke, Ιστορικός, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Birkbeck, Πανεπιστήμιο Λονδίνου
Athena Athanasiou, Κοινωνιολόγος Θεωρητικός σε ζητήματα Φύλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Costas Douzinas, Φιλόσοφος, Καθηγητής Δικαίου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Birkbeck, Πανεπιστήμιο Λονδίνου
Lynne Segal, Φεμινίστρια Θεωρητικός Φιλόσοφος, Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Σπουδών Φύλου στο Birkbeck Πανεπιστήμιο του Λονδίνου
Hilary Wainwright, Κοινωνιολόγος, Εκδότρια του περιοδικού Red Pepper στη Μ. Βρετανία
Jacqueline Rose, Θεωρητικός της Φεμινιστικής Γλωσσολογίας, Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary, Λονδίνο
Doreen Massey, Θεωρητικός Μαρξιστικής Γεωγραφίας, Καθηγήτρια Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Open, Λονδίνο
Sandro Mezzadra, Θεωρητικός, Καθηγητής Πολιτική Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια
Adolphe Reed, Θεωρητικός Αμερικανικής Πολιτικής, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania
Jodi Dean, Αμερικανίδα Δημοσιογράφος και Συγγραφέας
Bruce Robbins, Καθηγητής Λογοτεχνίας και Πολιτισμικής Θεωρίας, Πανεπιστήμιο Columbia, Νέα Υόρκη
Doug Henwood, Αμερικανός Δημοσιογράφος, εκδότης του Left Business Observer
Johann Kresnik, Σκηνοθέτης Χορογράφος, Πρωτοπόρος του γερμανικού «χορογραφικού θεάτρου»
Martijn Konings, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ
Frances Fox Piven, Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο City, Νέα Υόρκη
Enzo Traverso, Ιστορικός, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell, Νέα Υόρκη




ΓΙΑ TH ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Αγωνιζόμαστε να χτίσουμε σε νέα θεμέλια μια άλλη Ευρώπη
Η νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ε.Ε. απαιτεί τη δημιουργία μεγάλων κινημάτων και πολιτικών πρωτοβουλιών ρήξης με το υφιστάμενο αντιλαϊκό οικοδόμημα, ενάντια στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, του ρατσισμού, του πολέμου.


Η ριζοσπαστική αριστερά διεκδικεί και αγωνίζεται για:

Ευρώπη ειρηνική, από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια προς όφελος της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, που θα βασίζει την ασφάλειά της στη μείωση των εξοπλισμών και τη συνεννόηση, στον εξοβελισμό των πυρηνικών και των άλλων όπλων μαζικής καταστροφής. Με ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Ευρώπη που θα απαγορεύει την αποστολή στρατιωτών εκτός συνόρων. Ευρώπη χωρίς ΝΑΤΟ και ευρωστρατό. Ούτε ένα ευρώ, ούτε ένας στρατιώτης για νατοϊκές εκστρατείες! Να αποσυρθούν αμέσως οι δυνάμεις που είναι έξω από το έδαφος της Ευρώπης. Λύση στο ουκρανικό ζήτημα με όρους δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας. Κατάργηση των βάσεων των ΗΠΑ και τα πυρηνικά όπλα! Λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ευρώπη θεσμικά και πολιτικά ικανή να πρωτοστατήσει στον εκδημοκρατισμό και την αναβάθμιση του Ο.Η.Ε., καθώς και των  άλλων διεθνών  οργανισμών, να οικοδομήσει νέες σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης με τις αναπτυσσόμενες χώρες και ιδιαίτερα τις γειτονικές, στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής και την Αφρικανική Ήπειρο.

Ευρώπη κοινωνική, στην οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και τη σύνταξή τους. Ευρώπη στην οποία η Παιδεία και η Υγεία θα είναι κοινωνικά αγαθά με ελεύθερη πρόσβαση για όλους. Ευρώπη στην οποία θα συμμετέχουν ουσιαστικά στη χάραξη των στρατηγικών κατευθύνσεων της παραγωγής οι άνθρωποι που δουλεύουν και δημιουργούν και όχι, όπως σήμερα,  οι διοικήσεις των τραπεζών και οι κάθε λογής κερδοσκόποι.

Ευρώπη οικολογική, στην οποία η προστασία του περιβάλλοντος δεν θα εξαρτάται από τα κέρδη, αλλά θα είναι κριτήριο για την παραγωγή και την κατανάλωση. Ευρώπη που θα προστατεύει τα φυσικά τοπία και τους οικισμούς της, που θα απαγορεύει τη μεταφορά οικολογικών προβλημάτων σε άλλες χώρες και θα αποκλείει τη χρήση μεταλλαγμένων. Ευρώπη στην οποία η ενέργεια θα παράγεται δίνοντας έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές, χωρίς ρύπανση της ατμόσφαιρας. Ευρώπη χωρίς πυρηνικά εργοστάσια.

Ευρώπη στην οποία ο πολιτισμός αποτελεί βασικό αξιακό στοιχείο ταυτότητας. Όπου το πολιτιστικό αγαθό, σε εθνικό και ευρωπαϊκό πεδίο, καλλιεργείται και διανέμεται στους ευρωπαϊκούς λαούς ως δημόσιο αγαθό που συμβάλλει στην ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη. Η πολυπολιτισμική συμβολή κάθε ευρωπαϊκής χώρας και κουλτούρας και ο λειτουργικός αλληλοσυσχετισμός και σεβασμός όλων των πολιτισμικών κύκλων, αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση κάθε ενεργού πολίτη. Ευρώπη με Δημόσια Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας που θα δίνουν τη δυνατότητα έκφρασης όλων των απόψεων, των ιδεών και των μορφών τέχνης και πολιτισμού.

Ευρώπη φεμινιστική, στην οποία τα δικαιώματα των γυναικών στη ζωή, στη δουλειά και στην πολιτική εκπροσώπηση δεν θα είναι κενό γράμμα. Όπου η ισότητα των γυναικών δεν θα είναι η πρόφαση για την κατάργηση των γυναικείων κοινωνικών κατακτήσεων. Όπου η ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία, την οικογένεια, την κοινωνική και πολιτική ζωή θα προωθείται συνεχώς μέσα από πολιτικές που θα στοχεύουν ταυτόχρονα στην καταπολέμηση των πατριαρχικών αντιλήψεων και την ανατροπή των στερεοτύπων για τους ρόλους των φύλων. Ώστε να παγιωθούν οι κοινωνικές κατακτήσεις των γυναικών και να εξαλειφθούν οι διακρίσεις και οι ανισότητες στη βάση του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ευρώπη ανοιχτή στον κόσμο που δεν θα εκβιάζει τις φτωχές χώρες, αλλά θα μεταφέρει πόρους για την καταπολέμηση της φτώχειας και θα συμβάλει στο αίτημα της διαγραφής των χρεών των φτωχών χωρών. Που θα συμπεριφέρεται ανθρώπινα στους μετανάστες και πρόσφυγες. Στην οποία δεν θα υπάρχουν άνθρωποι «χωρίς χαρτιά» και χωρίς ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Ευρώπη δημοκρατική, χωρίς τον άτυπο νόμο του ισχυρού. Που καθορίζει τις πολιτικές της χωρίς ανεξέλεγκτα στεγανά, όπως είναι σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ευρώπη στην οποία κανείς δεν θα φοβάται ότι τον παρακολουθούν. Χωρίς τρομονόμους, Σένγκεν, FRONTEX, στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, πολιτικές αποτροπής που μεταβάλλουν την Μεσόγειο σε ένα μεγάλο νεκροταφείο. Ευρώπη χωρίς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, της οργάνωσης, των απεργιών, του απόρρητου των επικοινωνιών. Χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου. Ευρώπη στην οποία δεν θα επιβάλλονται Συνθήκες και Σύμφωνα χωρίς να κρίνουν οι λαοί. Όπου οι θεσμοί της λαϊκής κυριαρχίας στα κράτη μέλη και στην Ένωση θα ενισχύονται, αντί να αφυδατώνονται. Όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει ουσιαστικά δικαιώματα ελέγχου και αποφασιστικό λόγο για την πολιτική της Ένωσης.

Ευρώπη που θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά την ακροδεξιά φασιστική και ναζιστική βία. Που θα ανακόψει τη μισαλλόδοξη ρητορεία που καλλιεργείται πάνω στο έδαφος της οικονομικής κρίσης και οδηγεί, 70 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε αύξηση της επιρροής των φασιστικών/ναζιστικών μορφωμάτων, ακόμη και στη συμμετοχή τους σε κυβερνήσεις, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας.
Ευρώπη Σοσιαλιστική. Η Σοσιαλιστική Ευρώπη, θα υπάρξει μόνο ως αποτέλεσμα της μαζικής, δημοκρατικής δράσης των κινημάτων, των πολιτών και των λαών της και της ριζικής αλλαγής των συσχετισμών στις χώρες μέλη, εις βάρος του κεφαλαίου και των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Μιας αλλαγής που θα αναδείξει τις δυνάμεις της εργασίας και την Αριστερά σε ηγετικές δυνάμεις της κοινωνίας. Γι’ αυτόν τον σκοπό χρειάζεται η συμπαράταξη όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο: κομμάτων, κοινωνικών κινημάτων, κινήσεων, ομάδων, αριστερών διανοουμένων και καλλιτεχνών, ώστε να ανθίσει η σκέψη και η κουλτούρα της Αριστεράς.

Η Αριστερά αγωνίζεται και διεκδικεί

• Άμεσο τερματισμό της πολιτικής λιτότητας.
• Μεγάλη ενίσχυση των πόρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ευρώπη.
• Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος με στόχο τη ρύθμιση και την απομείωσή του, καθώς επίσης για την αντιμετώπιση της κρίσης δανεισμού με όρους ανάπτυξης.
• Ακύρωση των εθνικών και ευρωπαϊκών μνημονίων, καθώς επίσης των Συνθηκών και των κανονισμών από το Μάαστριχτ μέχρι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχουν μετατρέψει την ΟΝΕ σε  ζώνη γερμανικής επικυριαρχίας.
• Ακύρωση της σημερινής αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης και επανασχεδιασμό της, με τρόπο που θα εξασφαλίζει τη σύγκλιση των οικονομιών, θα διασφαλίζει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, θα εξισορροπεί τις εσωτερικές νομισματικές ανισορροπίες.
• Δημοκρατικό έλεγχο και ριζική αλλαγή του ρόλου και του προσανατολισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ θα πρέπει να χρηματοδοτεί απευθείας τα κράτη και να θέτει άλλα κριτήρια και προτεραιότητες στη νομισματική πολιτική -μεταξύ των οποίων το κριτήριο της περιορισμένης ανεργίας και της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών.
• Αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού στο 5% του κοινοτικού ΑΕΠ και δραστική αύξηση των μεταβιβάσεων στα πιο αδύναμα κράτη, στο πλαίσιο μιας ριζικά διαφορετικής αναπτυξιακής δημοσιονομικής πολιτικής.
• Άμεσο τερματισμό της ολιγαρχικής μορφής διακυβέρνησης της Ε.Ε. Σημαντική ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο νομοθετικό και ελεγκτικό πεδίο, καθώς και του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Ισχυροποίηση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, εξασφάλιση της θεσμικής ενίσχυσης των οργανώσεων εργαζομένων και των κοινωνικών οργανώσεων σε αντίθεση με την αδιαφανή πρακτική lobbying που κυριαρχεί. Αναβάθμιση του ρόλου των Περιφερειών. Ουσιαστική τροποποίηση και νομοθετική κατοχύρωση της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

• Κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου που έχει θεσπιστεί στην Ε.Ε. και διασφάλιση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για όλους και όλες. Αύξηση σε μισθούς και συντάξεις, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους και τη σύνταξή τους. Αγωνιζόμαστε για την πλήρη ισότητα των φύλων σε αμοιβές, παροχές, ασφάλεια και συντάξεις. Διεκδικούμε τη διατήρηση και περαιτέρω διεύρυνση των εργασιακών κατακτήσεων των γυναικών. Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της επισφάλειας, για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας. Ούτε ένας εργαζόμενος χωρίς πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Εξάλειψη της μαύρης εργασίας. Απαγόρευση των μαζικών απολύσεων. Πλήρης κάλυψη των ανέργων. Το 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο χωρίς μείωση μισθού παραμένει επίκαιρο, περισσότερο παρά ποτέ.

• Απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων, της απελευθέρωσης των αγορών και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών. Υποστήριξη των δημόσιων αγαθών. Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία ανοιχτή στην κοινωνία και τις ανάγκες της, ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με δωρεάν πρόσβαση για όλους και όλες, δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, ποιοτικές δημόσιες δομές φροντίδας και μέριμνας για παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

• Το δικαίωμα της απεργίας, οι θεσμοί εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα δεν περιορίζονται από τα εθνικά σύνορα. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που υποτάσσουν τα κοινωνικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στις απαιτήσεις της ελεύθερης αγοράς, πρέπει να ανατραπούν (συντονισμός αγώνων, νομοθετικές ρυθμίσεις κλπ).

• Άμεσα μέτρα ενάντια στο μισθολογικό, κοινωνικό, φορολογικό και περιβαλλοντικό ντάμπινγκ, που αποτελεί σήμερα άμεσο κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ο ανταγωνισμός κρατών και περιφερειών για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων είναι ο μηχανισμός για την αμφισβήτηση των κοινωνικών και εργατικών κατακτήσεων.

 Εναρμόνιση του φορολογικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα περιλαμβάνει: αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα υψηλά κέρδη, έντονα προοδευτική φορολογία εισοδήματος, έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων, κατάργηση των «φορολογικών παραδείσων», κατάργηση των έμμεσων φόρων για τα είδη πρώτης ανάγκης και αλλαγή της αναλογίας μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων υπέρ των πρώτων, προγράμματα δημόσιων επενδύσεων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Οι πρόσθετοι πόροι για τα τελευταία μπορούν να εξασφαλιστούν, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, από τη γενναία μείωση των στρατιωτικών δαπανών και από φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, των μεγάλων περιουσιών και εισοδημάτων, της πολυτελούς κατανάλωσης.

• Προστασία του εισοδήματος των αγροτών με άμεσα μέτρα, στην κατεύθυνση της ριζικής αναθεώρησης της ΚΑΠ προς όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών και της οικολογικής αγροτικής παραγωγής. Προστασία της ορεινής και νησιωτικής αγροτικής παραγωγής.

• Εφαρμογή εξειδικευμένων νησιωτικών πολιτικών, όπως προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες και το Ελληνικό Σύνταγμα, προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη η έννοια της νησιωτικότητας.

• Τραπεζικό σύστημα υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Αποτροπή της τραπεζικής ενοποίηση, υπό τους όρους που έχουν αποφασιστεί. Απαγόρευση της κερδοσκοπίας με χρηματοπιστωτικά παράγωγα και προσανατολισμός των τραπεζών στην αποταμίευση και τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων με κριτήριο την απασχόληση και την προστασία του περιβάλλοντος.

• Μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που θα αναμορφώσει την οικονομία στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των δημόσιων αγαθών, της κοινωνικής κατανάλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του ισχυρού δημόσιου χρηματοπιστωτικού τομέα, με έλεγχο της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Υποστηρίζουμε μια παγκόσμια ρύθμιση των χρηματαγορών, που προϋποθέτει την καταπολέμηση της κερδοσκοπικής κίνησης των κεφαλαίων, την κατοχύρωση ειδικής φορολόγησης (φόρος τύπου Tobin), αλλά και τη ρύθμιση των χρεών του Τρίτου Κόσμου. Ταυτόχρονα, προϋποθέτει την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων που επιτρέπουν τη μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή του πλούτου.

Υποστηρίζουμε: τη μετάβαση του σημερινού ενεργειακού προτύπου που στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα, υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με σεβασμό στο εκάστοτε τοπικό οικοσύστημα. Την ενίσχυση του σιδηροδρόμου στις μεταφορές. Τον δραστικό περιορισμό των ρυπογόνων μεταφορών και μετακινήσεων. Μέτρα στήριξης της βιολογικής αγροτικής παραγωγής και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση και την υπεραλίευση, των τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και των φυσικών και πολιτιστικών τοπίων από τη γιγάντωση της τουριστικής βιομηχανίας.

Υποστηρίζουμε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις και να επανακτήσει προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος τις επιχειρήσεις ενέργειας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Υποστηρίζουμε τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και την ανακύκλωση στην πηγή, τη μεταστροφή της βιομηχανικής παραγωγής από τα βραχύβια αγαθά σε επισκευάσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα αγαθά μακράς διάρκειας.

Υποστηρίζουμε την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής πολιτικής ισότητας των φύλων και διεκδικούμε μέτρα που προωθούν την ισότητα αμοιβών και επαγγελματικής εξέλιξης ανδρών και γυναικών, την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και την στήριξη των θυμάτων, την εγγύηση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το δικαίωμα στη δωρεάν, ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα υγείας, άμβλωση και αντισύλληψη.

Υποστηρίζουμε την προώθηση πολιτικών που στοχεύουν στην εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και των εξουσιαστικών σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων, για ουσιαστική συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική και κοινωνική ζωή σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό ζήτημα με τον σύνθετο χαρακτήρα του. Τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα της εποχής μας είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, που ξεριζώνει τους ανθρώπους από τις εστίες τους καθιστώντας τους θύματα πολέμων ή στερώντας τους τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης. Επιδιώκουμε την αλλαγή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής με κύρια κριτήρια την ευρωπαϊκή κοινωνική και οικονομική συνευθύνη και την αποτροπή φαινομένων υποαμειβόμενης μεταναστευτικής εργασίας. Κατάργηση των συμφωνιών «Δουβλίνο ΙΙ» και «Δουβλίνο ΙΙΙ», καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση, ώστε να απεγκλωβιστούν από τη χώρα μας οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ως τελικό προορισμό άλλα κράτη μέλη. Κατάργηση των πολιτικών αποτροπής, που οδηγούν σε μαζικούς πνιγμούς μεταναστών στη Μεσόγειο, και των μεσαιωνικών κέντρων κράτησης μεταναστών. Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές είναι γέννημα της ανάγκης και δεν μπορούν να αναχαιτιστούν με βίαια μέτρα. Υποστηρίζουμε μία πολιτική ένταξης των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και ταυτόχρονα μια παγκόσμια αναδιανεμητική οικονομική πολιτική υπέρ των φτωχών χωρών.


Ελληνικέ Λαέ

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι, νέες και νέοι, γυναίκες και άνδρες,αλλάζοντας αποφασιστικά το συσχετισμό των δυνάμεων μπορούμε να σταματήσουμε την καταστροφή και να ξεκινήσουμε τη νέα μας πορεία.
Αυτός είναι ο λόγος που το σχέδιο της Αριστεράς αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των λαών της Ευρώπης.
Είμαστε εκατοντάδες χιλιάδες στην Ελλάδα και εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη που δίνουμε την ίδια μάχη.
Η μεγάλη ευθύνη και τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί επικεφαλής της εκλογικής μάχης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Πρόεδρος μας, Αλέξης Τσίπρας, συμβολίζει την ενότητα των λαών της Ευρώπης. Ενότητα που ξεπερνάει τα όρια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μπορεί να μετατραπεί σε ένα παλλαϊκό Ευρωπαϊκό Κίνημα.
Όλοι μαζί να ενώσουμε τη φωνή και τη δύναμη μας.
Η μεγάλη μας δύναμη πρέπει να αναπτυχθεί μέσα στα κινήματα και τους φορείς των εργαζομένων, της νεολαίας, των δυνάμεων της διανόησης, στα πανεπιστήμια, στους ανθρώπους της τέχνης, στο κίνημα γυναικών και το φεμινιστικό κίνημα, στο κίνημα των ΑΜΕΑ και τα κινήματα των LGBTQ.

Συντονίζουμε την δράση της αριστεράς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το μήνυμα μας να φτάσει παντού:

Λαοί της Ευρώπης Ενωθείτε
Για την ανατροπή στην Ελλάδα, για την θεμελίωση της άλλης Ευρώπης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ