Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Προεκλογικές περιβαλλοντικές ευαισθησίες εκεί όπου το κράτος αποχωρεί. Του Χρήστου Δουΐτση



Θέλει κι ο Θερμαϊκός τον χορηγό του


Προεκλογικές περιβαλλοντικές ευαισθησίες εκεί όπου το κράτος αποχωρεί.
Του Χρήστου Δουΐτση


Ο Θερμαϊκός Κόλπος εδώ και χρόνια αντιμετωπίζεται από τους ιθύνοντες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής ως προνομιακό πεδίο για την ανέξοδη απόκτηση οικολογικού και φιλοπεριβαλλοντικού προφίλ, χωρίς στην πράξη να υπάρχει κάποια βελτίωση της κατάστασής του.
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 –που μας έλεγαν ότι με την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων βιολογικού καθαρισμού θα μπορούμε να κάνουμε μπάνιο ξανά ακόμη και στη Νέα Παραλία– ως τις μέρες μας έχουν περάσει δυόμιση δεκαετίες. Στο διάστημα αυτό πολλά άκουσαν τα αυτιά μας αλλά τίποτα δεν είδαν τα μάτια μας. Στις μέρες μας δε, ελέω μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, σταμάτησαν ακόμη και απλές ενέργειες όπως ο επιφανειακός καθαρισμός του από επιπλέοντα αντικείμενα, φυτοπλαγκτόν, κηλίδες κλπ., αφού τα ειδικά σκάφη που διέθετε το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (ΥΜΑΘ) και ο Δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκονται δεμένα στο λιμάνι λόγω αδυναμίας συντήρησής τους, ενώ δεν υπήρχαν και χρήματα για να ναυλωθεί κάποιο αντίστοιχο ιδιωτικό σκάφος. Να τονίσουμε ότι ο Θερμαϊκός είναι ο μεγαλύτερος κόλπος του Αιγαίου, αλλά και από τους πλέον ρυπασμένους ολόκληρης της Μεσογείου.
Είναι κλειστός, άρα ο ρυθμός ανανέωσης των υδάτων του είναι χαμηλός, εκβάλλουν σε αυτόν πέντε ποταμοί και αποτελεί τον τελικό φυσικό αποδέκτη υγρών λυμάτων και αποβλήτων, επεξεργασμένων ή μη, από περιοχές με υψηλή βιομηχανική, αγροτική, τουριστική και οικιστική ανάπτυξη. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο κόλπος να παρουσιάζει όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα υδάτινων οικοσυστημάτων όπως ο ευτροφισμός, η υψηλή συγκέντρωση βαρέων μετάλλων, η «κόκκινη παλλίροια» και η διάβρωση των ακτών. Και παρόλο που στη διαχείρισή του εμπλέκονται πάνω από πενήντα υπηρεσίες, φορείς και οργανισμοί του Δημοσίου, δεν μπορούσαν να βρεθούν τα χρήματα ούτε καν για τον επιφανειακό καθαρισμό του.
Πώς όμως να πας σε εκλογές, και μάλιστα τριπλές, με έναν Θερμαϊκό που θυμίζει βούρκο; Γίνεται; Δεν γίνεται… Χαλάει η μόστρα όλων των εκλεκτών υποψηφίων της συγκυβέρνησης για δήμο και περιφέρεια. Έτσι, σε ρεπορτάζ του Φ. Κουτσαμπάρη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Μακεδονία στις 23/04/2014, διαβάσαμε ότι πέντε εταιρίες ανέλαβαν τη χορηγία για να ναυλωθεί σκάφος ιδιώτη και να πραγματοποιηθεί ο επιφανειακός καθαρισμός του κόλπου. Ανάμεσά τους δύο προς πώληση δημόσιοι οργανισμοί (ΟΛΘ και ΕΥΑΘ), ενώ οι άλλες τρεις επιχειρήσεις είναι η Lidl, η Wind και η Jet Oil.
Αντί επιλόγου εμείς θα αναφέρουμε ότι… δεν ξέρουμε γιατί, αλλά διαβάζοντας το ρεπορτάζ της Μακεδονίας μάς ήρθε στο μυαλό ο τίτλος του βιβλίου του John Elkington, Κανίβαλοι με πιρούνια. Εάν δηλαδή δεχτούμε ότι αποτελεί πρόοδο για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους η απόκτηση πιρουνιού από τον κανίβαλο, τότε ΟΚ, είναι περιβαλλοντική πολιτική επιτυχία του ΥΜΑΘ η εξεύρεση χορηγιών από ιδιωτικές και προς πώληση δημόσιες επιχειρήσεις για τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού.

Δημοσίευση: Φύλλο 211 - 26/4/2014
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ